El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha demanat que la Digital Service Act, el nou marc regulatori sobre plataformes, serveis i productes digitals que prepara la Comissió Europea, serveixi per exigir una major responsabilitat a les grans plataformes d’internet en qüestions com ara la protecció de menors, el discurs d’odi i la desinformació.

“Un dels punts més destacats del nou paquet legislatiu ha de ser la no discriminació entre els diferents tipus de continguts digitals, com ara vídeo, àudio o text, de manera que es tendeixi a igualar les obligacions de les plataformes d’internet amb les dels prestadors audiovisuals, que són molt més estrictes”, defensa Loppacher.

“La qüestió essencial en aquest debat és que els valors fonamentals que han sustentat la regulació audiovisual, com ara la llibertat d’expressió i la protecció dels menors, han de tenir la mateixa rellevància en l’escenari online. Per tant, cal una regulació específica dels continguts digitals difosos per les plataformes d’internet en l’espai comú europeu”, afegeix.

El president del CAC destaca que “el marc regulatori aplicable a les grans empreses d’internet està basat en la Directiva sobre el comerç electrònic, que té 20 anys d’antiguitat i que avui en dia ja no respon suficientment als reptes de la societat hiperconnectada”.

Roger Loppacher aposta per la neutralitat reguladora pel que fa a la diferent tipologia de continguts digitals (audiovisuals i textuals), ja que considera que ha de tendir-se a una igualtat de tracte entre els diferents actors del sector.

“Les plataformes de serveis online donen accés a continguts que informen, entretenen o eduquen. En aquest sentit, competeixen amb els mitjans audiovisuals tradicionals per a les mateixes audiències, el mateix mercat publicitari i despleguen, en ambdós casos, capacitat per influir en l’opinió pública i el discurs polític. És per tant injust i disfuncional que les plataformes online rebin un tracte regulador lax, mentre que els mitjans audiovisuals tradicionals, un altre de més rigorós”, afirma.

“El nou marc legal hauria de cobrir els continguts perjudicials i il·legals i en aquest sentit cal demanar a les plataformes d’internet una política proactiva molt més eficaç per defensar els seus usuaris”, ha afegit Loppacher.

Consulta pública

La Comissió Europea ha obert una consulta pública sobre la Digital Service Act fins el 8 de setembre. La proposta legislativa té un doble objectiu: reformar la Directiva sobre el comerç electrònic i establir una regulació sobre les plataformes d’internet.

Per la seva banda, els reguladors audiovisuals europeus van presentar el 5 de juny la seva primera resposta comuna sobre la DSA, on consideren que aquesta ha de continuar la línia oberta per dues directives recentment aprovades: la Directiva de serveis de comunicació audiovisual i la Directiva sobre el copyright online, pel que fa a l’establiment de responsabilitats de les plataformes online.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram