El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts va lliurar diumenge els Premis Nacionals de Cultura, que enguany han distingit la cantant Maria del Mar Bonet; la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN); la directora i guionista de cinema Carla Simón; la companyia de teatre Tricicle, i el projecte musical Xamfrà.

En aquesta edició marcada per la pandèmia de la Covid-19, l’acte de lliurament previst va ser substituït per un programa emès a TV3 en què cada premiat va ser homenatjat amb una proposta artística que representava la seva feina i trajectòria.

En el programa especial, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va parlar de l’obligació de les institucions de protegir la cultura: “Hem denunciat amb tanta vehemència com el propi sector la seva precarització i el seu infrafinançament. Defensem el binomi cultura i salut: salut perquè tenim cultura, perquè vivim la cultura, perquè la cultura és salut, és aliment de cos i ànima, en definitiva perquè la cultura és vida. Això ho sabeu molt bé els premiats i premiades d’enguany, perquè heu fet de la cultura i de la creació autèntics motors de vida, eines de servei als altres, vehicles per l’experimentació i per la denúncia. Us diria de cor que us necessitem més que mai. Gràcies i enhorabona”, va dir Ponsa.

“La cultura és el que ens ha donat la cohesió, també en els moments més complicats d’aquesta pandèmia. I també és un sector que ha fet especials esforços per contribuir a superar aquesta segona onada. Ara és el moment que tot el país estiguem al costat de la gent de la cultura catalana”, va assenyalar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Premis Nacionals de Cultura 2020

El CoNCA ha distingit Maria del Mar Bonet pel conjunt de la seva obra artística, amb més de 50 anys de trajectòria, en què “ha excel·lit com a cantant i ha exercit com a ambaixadora de la música popular mediterrània en tota la seva diversitat”. El veredicte destaca que, com a compositora, “ha contribuït a divulgar l’obra de grans poetes mallorquins i universals i ha establert col·laboracions fructíferes amb músics d’arreu del món, combinant sons i ritmes i promovent els valors de l’intercanvi i el diàleg”. També ressalta que Bonet va formar part del col·lectiu Els Setge Jutges, que té més de 40 discos publicats, que la seva presència en els principals escenaris del país és constant, i que compta amb els principals reconeixements de les institucions de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.

El Centre dArt i Natura de Farrera (CAN) ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la seva tasca de prop de 25 anys com a residència de creació per a artistes i investigadors, en un entorn natural “privilegiat”, amb un projecte “sòlid” de conservació del patrimoni material i immaterial; per l’afavoriment i la divulgació de la creació, la recerca i les arts, i pel “compromís” amb el territori i la integració en la comunitat de l’Alt Pirineu. El veredicte destaca que el centre té un programa propi de cursos, seminaris i activitats que “l’han convertit en un nucli d’irradiació cultural i atracció de creadors al seu voltant”.

Per la seva part, Carla Simón ha estat premiada en reconeixement del seu talent personal i la seva trajectòria professional, els quals “han suposat també un impuls decisiu a la participació i el reconeixement per a tota una generació de directores catalanes per a les quals ha esdevingut inspiració i referent”. En aquest sentit es destaca que, després d’haver realitzat curtmetratges i documentals, va ser multipremiada als principals festivals del món amb el seu primer llargmetratge, Estiu 1993 (2017). El jurat també destaca la seva col·laboració amb Cinema en curs, un programa de pedagogia a escoles i instituts.

El CoNCA ha guardonat la companyia Tricicle per la seva “aposta per un teatre que els permetés arribar, amb el gest i l’humor, a tots els públics amb una proposta original basada en la poètica de la vida quotidiana i la relació interpersonal, la qual els ha dut des de Barcelona a teatres de tot el món i a ser mereixedors de grans èxits amb el llenguatge universal de la mímica”. Formada pels actors Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir, la companyia ha anunciat la seva retirada dels escenaris després de 40 anys de trajectòria professional, durant els quals han rebut els principals premis de les arts escèniques del país.

Finalment, Xamfrà ha estat distingit per la seva tasca educadora i d’inclusió social a través de l’ensenyament i la pràctica de la música i les arts escèniques amb l’objectiu de garantir el dret universal a la pràctica artística. Aquesta iniciativa de la Fundació L’Arc Música fa més de 50 anys que treballa per l’educació integral de les persones. “Amb la creació d’espais de trobada als barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec, milers d’infants, joves i famílies s’han pogut trobar per fer música, teatre, dansa…, amb la complicitat de diferents agents socioeducatius de la ciutat per aconseguir l’equitat en l’accés, el rigor artístic i l’atenció a les persones”, destaca el veredicte.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 75.000 euros (15.000 per premiat), estava integrat pels membres del CoNCA: Vinyet Panyella (presidenta), Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Edmon Colomer, Núria Iceta i Miriam Porté.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram