Foto de família dels Premis Nacionals de Cultura (foto: Eva guillament).

El Teatre Municipal La Sala de Rubí va acollir aquest dimecres al vespre l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura (fets públics a l’abril), que enguany han distingit Josep Cots, Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, Joan Francesc Mira, Hèctor Parra, Raimon, Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, Albert Serra i Emma Vilarasau.

El vent i Raimon van ser l’eix vertebrador de la cerimònia, dirigida per Lluís Danés, que va girar entorn la natura renovadora i rebel de la cultura enfront a la necessitat de ser reconeguda i protegida per les institucions. Les actuacions de la gala també es van mantenir en aquesta línia i van homenatjar Raimon, que ve d’acomiadar-se dels escenaris: Roger Mas va interpretar Veles e vents; Las Migas, He mirat aquesta terra, i Halldór Már, El vent.

“La cultura ens ha salvat com a societat viva, desperta i esperançada, que avui té una vocació imparable de contribuir al món a través de la creació més genuïna”, va destacar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tot assenyalant que encara “no li hem retornat tot el que ha fet”. En aquest sentit, va afirmar que “a aquesta obra ingent que ens ha salvat mots i esperit li devem justícia, reconeixement i respecte”.

Premis Nacionals de Cultura 2017

El CoNCA enguany ha distingit l’editor Josep Cots per les Edicions de 1984, fundada el 1983 en homenatge a George Orwell i que ha consolidat amb un fons de 400 títols, format per obres d’autors catalans i per obres escrites en altres llengües i traduïdes al català. “Amb una clara consciència de tradició literària, ha posat atenció a la descoberta de nous narradors catalans i ha recuperat i dignificat autors catalans contemporanis, tot posant a l’abast dels joves una nova col·lecció de literatura”, destaca el veredicte.

Per la seva part, Maria Espeus ha estat guardonada per la seva contribució a la fotografia i al cinema publicitaris des del 1977, any en què es va instal·lar a Barcelona provinent de Suècia. El jurat assenyala que les seves fotografies per als àmbits de la moda, el retrat i els anuncis de productes “han estat valorades per les agències i institucions més rellevants”, i destaca que Espeus “ha renovat la visió de la fotografia i els espots publicitaris comercials, i ha impulsat projectes fotogràfics centrats en l’àmbit social, com ara el llibre El otro / The other (2007), una visió del Raval barceloní”.

La Fundació Apel·les Fenosa ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura per la posada en valor de l’obra de l’escultor, amb una “rellevant projecció europea”, des de la casa del Portal del Pardo, al Vendrell, adquirida per l’artista el 1957. El veredicte ressalta que les exposicions monogràfiques que s’hi exhibeixen expliquen les relacions que Fenosa va mantenir amb creadors de l’avantguarda històrica com Coco Chanel, Nicolas de Stäel, Paul Éluard, Jean Cocteau o Picasso.

El CoNCA ha premiat Joan Francesc Mira per la seva contribució a la cultura amb una llarga trajectòria com a assagista, historiador, biògraf, novel·lista, crític literari, articulista i traductor. El veredicte destaca que amb la seva versió en vers del poema èpic d’Homer, Mira ha tancat una trilogia de les tres obres que fonamenten la tradició literària d’Occident: la Divina comèdia (2001), els Evangelis (2004) i l’Odissea (2011). També es recorda que ha practicat l’antropologia cultural amb l’equip de Claude Lévi-Strauss a París i com a professor convidat a Princeton ha impulsat el Museu d’Etnologia de València.

Enguany també s’ha distingit el compositor Hèctor Parra per la seva recerca sonora mitjançant recursos tant electrònics com d’improvisació conduïda, amb els quals “aconsegueix una gran expressivitat que enriqueix el discurs compositiu, que li ha atorgat una reconeguda projecció internacional”. El jurat destaca que les seves composicions han estat interpretades per grups de prestigi com l’Ensemble Intercontemporain, l’Arditti Quartet, l’Orquestra Filharmònica de Lieja i l’Orquestra Nacional d’Île de France, i que entre d’altres ha estat distingit amb el prestigiós premi Ernst von Siemens.

Per la seva part, el cantautor Raimon ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la seva dilatada trajectòria. “En els darrers 50 anys ha fet de la cançó un vehicle expressiu de l’obra de grans poetes de la nostra tradició medieval i alhora d’una concepció de la cultura on el lirisme i la recerca de la bellesa conflueixen amb un clar compromís social i cultural que ha transformat en símbol els valors de llibertat i reivindicació dels drets col·lectius dels pobles. Les seves cançons, plenament vigents avui, s’han arrelat a la cultura catalana de les últimes dècades i uneixen diverses generacions”, assenyala el veredicte.

El CoNCA ha distingit Carles Santamaria, director de FICOMIC, per haver situat el dibuix, el còmic i la il·lustració com “una de les millors vies per promoure la lectura i el coneixement entre el públic en general i, especialment, entre l’infantil i el jove”, amb l’impuls a Barcelona del Saló del Còmic (1994-1996) i del Saló del Manga (1995). El veredicte ressalta que la seva contribució a les exposicions Els periodistes en el còmic (1989), Els anys 80 en el còmic (1990) i La factoria d’humor Bruguera (2005) van significar “una recuperació històrica indispensable del còmic contemporani”, i afegeix que la seva adaptació al llenguatge del còmic de la novel·la Victus, d’Albert Sánchez Piñol, és una mostra “del seu alt coneixement d’aquest mitjà d’expressió”.

Quant al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), ha estat guardonat per la seva contribució a l’educació musical d’infants i adolescents de Catalunya. El jurat recorda que, des dels seus inicis el 1967, any en què es va celebrar la Primera Trobada de Corals Infantils de Catalunya a Manresa, el Secretariat ha promogut el cant coral “com un mitjà de sensibilització d’infants i adolescents envers l’art de la música, el cultiu de la veu, l’amor a la llengua del seu país, la joia de l’amistat, la disciplina lliurement acceptada i el treball en equip”. Actualment, el SCIC està integrat per 120 corals repartides per tot el territori català, que representen un total de 3.000 cantaires de 5 a 16 anys.

Per la seva part, el cineasta Albert Serra ha estat premiat per la seva “singular” aposta com a director per un cinema experimental, creatiu i d’autor, al marge de la indústria cultural. El veredicte afirma que “la interpretació del cinema des de la literatura o la pintura dona a les seves pel·lícules un nou sentit de la imatge i del temps com a narració visual”. A més, destaca que “el Quixot, el mite de Dràcula, Goethe o el llibertinatge de Casanova han inspirat les seves pel·lícules, la darrera de les quals, La mort de Lluís XIV (2016), aproxima el temps cinematogràfic a la noció de temps real”. El jurat també subratlla que Serra ha assolit “una remarcable presència internacional i un especial reconeixement del públic francès i en diversos festivals europeus”.

Finalment, el CoNCA ha guardonat l’actriu Emma Vilarasau per la seva professionalitat en el món del teatre i la televisió des de finals dels anys 80. L’ens destaca que Vilarasau ha adquirit una gran popularitat gràcies a la seva participació a les sèries de televisió, i que en teatre ha encarnat personatges de Rusiñol, Shakespeare, Goldoni, Brecht, Guimerà, Jean-Claude Carrière o Tennessee Williams. “El personatge de Winnie de Samuel Beckett constitueix un exponent de la naturalesa de la seva personalitat d’actriu resistent en els àmbits del teatre, el cinema i la televisió”, remarca el veredicte.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 150.000 euros (15.000 per premi), estava integrat pels membres del CoNCA: Carles Duarte (president), Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram