La primera edició del Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida se celebrarà del 4 al 13 de desembre amb un programa format per 47 llargmetratges i 109 curtmetratges en la seva edició física, i 22 llargs i 110 curts en la programació online. El nou certamen s’articula en tres grans seccions: Cinema del món (la secció oficial), Cinefutur (documentals i cinema experimental) i Som Cinema (producció catalana).

Dirigit per Santi Lapeira, Visual Art aglutina altres esdeveniments que ja es feien a la ciutat. La voluntat és esdevenir la porta d’entrada del cinema independent al mercat estatal i una plataforma per difondre el cinema en català a l’exterior. Així doncs, posa el focus principalment en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent jove i les produccions catalanes.

Inicialment, el festival estava programat del 29 d’octubre al 9 de novembre, però la suspensió de les activitats culturals per la pandèmia de la Covid-19 va obligar a ajornar-lo.

Guardons

En aquesta primera edició, el festival atorgarà el Premi d’Honor al cineasta Jaume Balagueró i al director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola Juan Mariné en homenatge a les seves carreres.

A més, es lliurarà el Premi Visual Art a l’impuls associatiu a Dones Visuals per la seva aportació a consolidar una associació que potencia les accions de totes aquelles professionals del sector audiovisual, incentivant la seva presència en el gremi.

També distingirà Maria Rosa Fusté i Josep Maria Aragonés per la seva contribució al desenvolupament de les noves tecnologies en l’àmbit audiovisual, i la capacitat de les seves iniciatives per generar una indústria de serveis d’alta qualitat, especialment en el camp de la postproducció i els efectes visuals durant més de 30 anys.