El projecte Bestiari, de l’artista Carlos Casas i la comissària Filipa Ramos, ha guanyat el procés de selecció convocat per l’Institut Ramon Llull per a la participació de la cultura catalana en la 60a edició de la Biennal d’Art de Venècia, dins del programa Eventi Collaterali, que tindrà lloc del 20 d’abril al 24 de novembre de 2024.
A partir d’una mirada actual que parla de l’ecologia i de la intel·ligència de la natura a través de múltiples perspectives, Bestiari ret homenatge al clàssic medieval Disputa de l’ase, un text escrit entre el 1417 i el 1418 per l’autor mallorquí Anselm Turmeda (1355-1423), considerat juntament amb Llull un dels fundadors de la literatura catalana. El projecte indaga sobre la vida i la memòria, les relacions interespècies, la conservació i la creació.
Bestiari es plasmarà en una exposició audiovisual que submergirà els visitants en cicles d’imatges i sons de la natura, gravats en diversos parcs naturals de Catalunya. A més, durà a terme un programa públic de recerca, a cura de Pol Capdevila, professor del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, per establir una interlocució amb la comunitat local i internacional compromesa amb una nova visió de la vida natural i animal.
Pendents del vistiplau de la Biennal
“El projecte, que pren com a referència un dels textos més bells de la literatura catalana del segle XV, és una invitació a endinsar-se en els paisatges sonors que emanen dels parcs naturals catalans en sincronia temporal. Bestiari és una al·legoria de mons contemporanis que sorgeixen dels desplaçaments de l’antropocentrisme i l’ocularcentrisme, tot emfatitzant què podrien significar nocions com ara ciutadania i pertinença des d’una perspectiva multiespècie”, assenyala el comitè d’experts que ha escollit la proposta de Casas i Ramos.
El procés de selecció, obert per l’IRL al juny, ha estat un dels més concorreguts dels últims anys, amb la recepció de 29 projectes. Ara l’Institut presentarà el projecte al comissariat de la Biennal, que en els propers mesos anunciarà si l’inclou dins dels Eventi Collaterali. Aquesta és la vuitena vegada que el Llull hi presenta un projecte i fins ara sempre ha comptat el vistiplau del comissariat.
El comitè d’experts que ha escollit la proposta de Carlos Casas i Filipa Ramos estava format per Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA, i format per Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró; Ruth Estévez, directora i comissària en cap de l’Amant Foundation de Nova York; Oriol Fontdevila, investigador i professor, curador de l’exposició catalana a la Biennal d’Art de Venècia 2022; Ingrid Guardiola, directora del Bòlit – Centre d’Art Contemporani de Girona, i Andrea Lissoni, director artístic de Haus der Kunst de Múnic.