L’Institut del Teatre ha tancat l’expedient disciplinari greu obert al professor Boris Daussà, suspès cautelarment el març de 2021 arran de les denúncies rebudes de l’alumnat, i l’ha acomiadat.

L’IT ha conclòs que el seu comportament “constitueix una falta administrativa continuada de caràcter molt greu, tipificada en el text refós de l’Estatut bàsic de l’empleat públic”. Alhora, estableix que “les seves pràctiques i actitud són contràries a diversos principis ètics i de conducta del mateix estatut”.

Així doncs, la Diputació de Barcelona ha aplicat al docent un acomiadament disciplinari i una sanció de tres mesos de suspensió de sou i feina, ja que “com a persona empleada pública ha incomplert de manera reiterada en el temps l’obligació de vetllar per la salut i la seguretat de l’alumnat de l’Institut del Teatre”.

La institució assenyala que Daussà mantenia “una praxi de relació personal amb l’alumnat inadequada”, i que utilitzava indegudament el context acadèmic per “generar un entorn intimidatori, que provocava malestar i incomoditat a l’alumnat”.

L’IT també reprova al professor “la falta de transparència i d’informació de determinats aspectes organitzatius i pedagògics que duia a terme sense coordinació amb l’equip directiu del centre”.

18 mesos d’instrucció

L’Institut del Teatre va obrir l’expedient disciplinari a Boris Daussà el maig de 2021 (dos mesos després de ser apartat cautelarment) amb l’objectiu de determinar la realitat i l’abast dels fets posats de manifest en l’informe de la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals, creada després de destapar-se els casos d’assetjament i abusos de poder per part d’alguns professors arran d’un reportatge del diari Ara.

El setembre de 2021, l’expedient es va posar a disposició de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que el passat març va arxivar les diligències d’investigació en considerar que les conductes denunciades no comportaven la intervenció del dret penal, i que no hi havia prou indicis que s’hagués comès delicte d’assetjament sexual. La Fiscalia però, sí va identificar “actituds i comportaments impropis respecte de l’alumnat”, remarca l’IT.

Arran de la conclusió del ministeri públic, al maig l’Institut del Teatre va reprendre la instrucció de l’expedient disciplinari per tal de determinar les possibles responsabilitats de Daussà, el qual ha conclòs amb el seu acomiadament.

Noves polítiques per evitar que es repeteixi

Des de fa mesos, l’Institut del Teatre està treballant en l’impuls d’una nova generació de polítiques d’atenció a la comunitat educativa, de revisió del cànon de gènere, identitat i diversitats, amb l’objectiu d’evitar que en un futur es repeteixi qualsevol tipus d’assetjament o abús de poder, i es garanteixi la seguretat, el respecte i la llibertat a les aules.

En aquest sentit, des del curs passat s’ofereixen sessions periòdiques de formació sobre assetjament sexual i abús de poder, una línia formativa permanent que la direcció de l’IT ha instaurat per garantir la sensibilització i conscienciació sobre aquests temes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram