El curs 2023-2024 obrirà les seves portes l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona, que integrarà tots els ensenyaments professionals de les diferents disciplines que inclouen les arts, així com un cicle mitjà i els batxillerats que creïn itineraris dins d’aquest àmbit.

El nou centre ha estat presentat aquest dimecres pel conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí. L’acte ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya, que proporcionarà espais i pràctiques.

L’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona de l’Institut arrencarà amb una oferta de 289 places i un total de 9 grups, que es duplicaran el curs següent. El seu director és Joan Pedroche.

La formació proposada combina els cicles que no tenen oferta a la ciutat i d’altres de recent creació, juntament amb l’ampliació de l’oferta de batxillerat artístic i tecnològic. S’ofereixen com a novetat tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica. La resta de l’oferta serà: CFGM Vídeo, discjòquei i so; CFGS Realització de projectes audiovisuals i espectacles; CFGS Producció d’audiovisuals i espectacles; ESCS Tècniques d’actuació teatral; i batxillerat en modalitat artístic escènic i modalitat tecnològica. Més endavant s’oferiran certificats de professionalitat.

L’Institut forma part d’una nova tipologia de centres focalitzats en els ensenyaments professionalitzadors, amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors.

El nou centre està distribuït en diversos espais: la seu principal, situada en els mòduls de l’actual Escola Auditori, amb 1.900 metres quadrats de superfície; els espais cedits pel TNC amb 450 m2, i la sala de pràctiques principal, ubicada a l’Orfeó Martinenc juntament amb d’altres espais complementaris, amb un total 550 m2. En total, l’Institut disposarà de 2.900 metres quadrats de superfície d’equipaments.

El disseny i condicionament d’aquests espais anirà a càrrec del Consorci d’Educació de Barcelona i tindrà un cost de 400.000 euros, finançats al 50% pel Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona.

Partenariat amb el TNC i altres col·laboradors

Actualment s’està treballant en un conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya que preveu línies de col·laboració relacionades amb la cessió d’espais i el suport de professionals del al personal docent del centre en diferents disciplines, com sastreria, maquillatge, perruqueria, il·luminació, so, maquinària, imatge per a l’escena, producció, utillatge i regidoria.

El partenariat cerca generar la possibilitat d’intercanviar informació entre el teatre i el personal docent perquè es pugui fer una correlació de continguts entre les matèries que s’imparteixen i els projectes artístics que es duguin a terme en cada moment al TNC. A més, l’alumnat podrà utilitzar material tècnic i tecnològic en desús de l’equipament.

Alhora, es vol facilitar l’assistència de l’alumnat i professorat a assajos i trobades pedagògiques amb professionals per poder veure in situ com es desenvolupa l’activitat artística i laboral en l’àmbit de les arts escèniques. A més, servirà per poder acollir pràctiques d’alumnes que complementin així la formació en algunes assignatures.

El projecte també es vol posar al servei d’equipaments de la ciutat per tal d’establir sinèrgies, com ara l’Orfeó Martinenc, la Sala Razzmatazz, el Barcelona Music Lab, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Becket, el Teatre Lliure, l’Auditori, el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Primavera Sound, l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) i l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram