El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha presentat l’Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts 2021, que ha lliurat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El document presenta una anàlisi de l’ecosistema cultural i una reflexió en clau de futur per contribuir a afrontar una recuperació sostenible i duradora després de la pandèmia.
L’estudi del CoNCA destaca tres aspectes de 2021 als quals considera que “cal estar atents per actuar en conseqüència”.
D’entrada, assenyala que l’any passat no va ser el de la recuperació de l’impacte de la covid-19, ja que les restriccions van continuar afectant l’activitat cultural, malgrat que es van començar a veure millores respecte de 2020.
Així, el 2021 es calcula que la facturació en el conjunt del món cultural es va incrementar un 16% en comparació a l’any anterior. Un percentatge insuficient per assolir les xifres prepandèmia, ja que el 2020 la caiguda en la facturació va ser del 23%.
L’informe també indica que el confinament i les posteriors restriccions han provocat una “disrupció” en els sistemes d’accés a les arts i la cultura, en la transmissió de continguts i en les formes creatives. En aquest sentit, apunta que la transformació en l’ús de mitjans i tecnologies s’ha accelerat en aquests dos anys i ha modificat els hàbits i usos culturals de la població.
Amb tot, alerta que mentre que els hàbits i usos culturals han sofert canvis importants, les dades disponibles en l’estadística continuen sent les mateixes que hi havia a finals del segle passat. “Aquesta circumstància deixa un relat parcial del que està succeint en els sectors culturals”, adverteix.
El tercer aspecte que destaca és que l’activitat legislativa en l’àmbit cultural va estar aturada durant el 2021 per les eleccions i el canvi de Govern de la Generalitat. “Hi ha molta feia a fer en l’àmbit legislatiu que cal activar de forma urgent”, afirma al respecte.
Finançament i legislació
L’informe reconeix que el pressupost aprovat pel Parlament per al 2022 s’encamina a aconseguir que en dos anys la Generalitat destini el 2% dels recursos econòmics a polítiques culturals.
Amb tot, considera que no n’hi ha prou de destinar més diners i que cal “treballar en el disseny d’instruments de transformació de les mateixes polítiques culturals que apostin per canvis estructurals que permetin la transició corresponent cap a un model cultural més interactiu i eficient”.
L’estudi també indica que un dels principals dèficits de la política cultural dels darrers anys és “la baixa, per no dir nul·la, activitat legislativa sobre temes culturals”. Així doncs, el CoNCA insta a reactivar la legislació cultural pel que fa a renovacions de lleis pendents, com ara la legislació de museus, la de foment i protecció de la cultura popular, la del patrimoni cultural català, la del sistema bibliotecari català i la llei del cinema.
Acord Nacional per la Cultura
El CoNCA aposta per l’impuls d’un Acord Nacional per la Cultura entre les diferents administracions com a “primer pas” per a l’establiment de bases comunes d’actuació i per a la definició de les prioritats. “L’acord ha de possibilitar un repartiment de responsabilitats i una major coordinació entre els diferents àmbits institucionals, i entre aquests i els diversos sectors i agents, públics i privats, que actuen en el sistema cultural”, afirma.