L’associació LiberPress i la Diputació de Girona han donat a conèixer els guanyadors de la 16a edició d’aquests guardons, el lliurament dels quals tindrà aquest dijous 16 d’octubre a l’Auditori de Girona.

Enguany, el Premi LiberPress 2014 ha estat per al festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image de Perpinyà. El jurat ha decidit guardonar el certamen per ser “el millor festival de fotoperiodisme que se celebra arreu del món” i la mostra “que a tots ens agradaria haver creat”.

El veredicte també destaca la seva “impecable trajectòria durant 26 anys, en la qual els seus creadors, plens d’imaginació, intel·ligència i professionalitat, han inventat un espai i una cultura de la imatge solidària, humanitària i imprescindible”.

En la categoria de literatura, el jurat ha premiat la Llibreria 22 de Girona per “l’immens treball literari i cultural” que ha realitzat durant 36 anys en pro de les lletres, així com per la seva “eficaç i infatigable aportació en el camp de la literatura i les imatges al món de la cultura gironina sempre des del respecte, la llibertat, la cohesió i la intel·ligència”.

Per la seva part, el periodista i cineasta establert a Barcelona, Justin Webster, ha estat guardonat amb el LiberPress Cinema per la direcció del film Demà moriré, un documental del qual explica que, “amb una magnífica professionalitat, desenvolupa el cas Rosenberg, un cas sorprenent i mediàtic que va fer trontollar el govern d’un país i en el qual nombrosos investigadors internacionals, dirigits per l’hàbil Carles Castresana, amb dedicació, intuïció, intel·ligència i valentia, aconsegueixen arribar a descobrir la veritat sobre un assassinat, i a fer, finalment, justícia”.

Quant a la modalitat de cançó, el jurat ha premiat la cantautora algueresa Franca Masu per una trajectòria “rigorosa, fonda, diversa, que burxa en les arrels de la cultura més popular”, així com pel seu “cant seductor, sensible, enèrgic i íntim, per la lluita per preservar la memòria de la seva cultura i identitat de dona sarda i catalana, i per la defensa de les llibertats”.

En aquesta edició, el Premi LiberPress Catalunya 2014 és per al poeta i prosista grec Moshé Haelyon, deportat amb la seva família al camp de concentració d’Auschwitz durant la Segona Guerra Mundial. Haelyon ha estat distingit per la seva “lluita i resistència”; per ser “un símbol de la humanitat refeta sobre la barbàrie”; per la seva dedicació “a preservar la memòria” de l’holocaust; per la seva “defensa d’una llengua antiquíssima”, i per la seva dedicació a l’humanisme, la pau i la cultura.

Quant al LiberPress Memorial, enguany és per al poeta triestí Virgilio Giotti, per una obra literària “exquisida i delicada”; per la seva trajectòria vital i cultural, i també com a record per als seus fills Paolo (1915-1943) i Franco (1919-1943), soldats que van morir a Rússia i mai no van ser trobats.

Finalment, també s’ha guardonat pedagog i professor de ciències de l’educació Salomó ‘Mon’ Marquès, de la Universitat de Girona (LiberPress Camins), Amnistia Internacional (LiberPress Associacions), i la Fundació Mar (ViVerdPress, premi de nova creació).

Els premis, creats el 1999, tenen per objectiu obrir un espai de debat sobre quin és el paper dels mitjans de comunicació dins la societat, i premiar els personatges d’àmbit mundial que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària. LiberPress també busca implicar en aquest projecte associacions humanitàries per tal que aconsegueixin ampliar el seu suport econòmic i mediàtic. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram