Claustre del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (foto: Salut Vilaró).

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’església de Sant Jaume Apòstol, a Riudoms (Baix Camp), i el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (Osona). En ambdós casos també n’ha delimitat els respectius entorns de protecció.

L’església de Sant Jaume Apòstol és un exemple singular d’arquitectura religiosa entre el període de transició del gòtic tardà al renaixement català. El Departament de Cultura destaca que les seves dimensions li confereixen una representativitat en el context del patrimoni cultural de Catalunya que la fan mereixedora de ser protegida legalment i declarar-la BCIN.

La primera notícia de la seva construcció data de 1576. A partir de 1588 col·laboren en la construcció els mestres d’obres Pere Blai, de Barcelona, i Joan Sans, de Biscaia, que al mateix temps construïen l’església d’Ulldemolins. L’església de Sant Jaume Apòstol es va consagrar el 1617, però el campanar no es va finalitzar fins l’any 1877. A l’inici de la Guerra Civil l’edifici va ser saquejat i incendiat i no es va tornar a destinar al culte fins al 1942.

El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes és un element singular en el context de l’arquitectura conventual del segle XVI que recull valors arquitectònics i de decoració de l’estil gòtic tardà, renaixentista i modernista, destaca la Conselleria.

La primera notícia documental del monestir data de 1045, segons la qual al lloc de Riudeperes hi havia una església dedicada a Sant Tomàs. L’actual monestir va ser construït per framenors del convent de Sant Francesc de Vic a mitjan segle XVI sobre l’anterior. Al llarg de la seva història ha tingut diversos usos: canònica augustiniana, col·legi franciscà, seminari i col·legi dels religiosos camils, i escola de nens i nenes amb disminucions psíquiques. A partir de principis del segle XX va patir un fort deteriorament, fins que darrerament se n’han iniciat les obres de restauració.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram