El Departament de Cultura ha decidit impulsar un nou tribut a les operadores d’ADSL per finançar el cinema i l’audiovisual català. En concret, la Generalitat cobraria una quota de 0,25 euros al mes per cada connexió a internet contractada a Catalunya, amb la qual aspira a recaptar 20,5 milions anyals (actualment hi ha 6,7 milions de contractes).
L’objectiu és dotar un fons que ens permeti dinamitzar, i consolidar un sector audiovisual competitiu a Catalunya”, assegurava divendres Ferran Mascarell. Segons estableix el text de l’avantprojecte, les telecos no podran exigir l’import de la taxa a les persones que tinguin contractat el servei d’ADSL.
L’argument per aplicar el nou impost és l’obtenció de recursos de les empreses que es beneficien del consum de continguts audiovisuals a través de la xarxa.
Oposició frontal
L’Associació d’Empreses d’Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals (AMETIC) ja ha mostrat la seva “oposició frontal” a l’impost, que es vol començar a aplicar abans de l’estiu. En un comunicat, critica que es demani un “nou esforç” a les empreses d’un sector que “ja fa front a una severa pressió fiscal”.
Les operadores asseguren que la taxa suposarà un “cost innecessari” que segons elles “no té res a veure amb la prestació de serveis en condicions econòmiques rendibles”, i avisen que prendran les “mesures oportunes” per aturar el projecte.
Ara també falta veure què en diu el Govern espanyol, que en altres ocasions ha boicotejat l’aplicació de taxes per part de la Generalitat, com per exemple l’euro per recepta o l’impost sobre els dipòsits bancaris.
El model francès com a exemple
El Departament explica que la recaptació es destinarà a dotar dos fons: un com a nova font d’ingressos per impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual, i l’altre per fomentar els continguts culturals a través d’internet i l’accés a la xarxa en centres i institucions.
“Hem de posar a disposició del conjunt del sector uns mecanismes de finançament que ens facin possible també tenir producció audiovisual a Catalunya. Si no, al final, tot el que veurem a través de la telefonia, de les televisions, que sentirem a través de les emissions, tot serà produït fora de casa nostra i això és un empobriment cultural extraordinari”, argumenta Mascarell.
En aquest sentit, des del Departament de Cultura es recorda que a països com França i Alemanya ja s’apliquen impostos similars. De fet, la taxa que es vol aplicar a Catalunya segueix al model francès, que es justifica l’excepció cultural.