El Consell de Ministres va declarar dimarts les societats musicals del País Valencià com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, culminant un procés anunciat el passat juny pel ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

La declaració reconeix la labor educativa, social i cultural que representen les societats musicals valencianes, algunes d’elles centenàries i bicentenàries, que representen més del 50% del conjunt de societats musicals de l’Estat, i que ja van ser declarades Bé d’Interès Cultural Immaterial el 2018.

“Volem donar la nostra enhorabona a cadascuna de les 550 societats musicals que componen la FSMCV i a tots els integrants d’aquest col·lectiu per haver aconseguit, després de molts esforços, aconseguir el reconeixement que mereix el col·lectiu”, ha assenyalat Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. González valora la declaració com un “avanç importantíssim en el reconeixement i la protecció patrimonial de les societats musicals” del territori.

El Ministeri de Cultura destaca que les societats musicals valencianes conformen un “extraordinari fenomen associatiu” que a més genera espais de relació intergeneracional. També remarca que les bandes de música i els centres educatius representen una “aportació importantíssima” al món rural. “Les societats musicals suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament”, apunta en un comunicat.

Actualment hi ha registrades al País Valencià 550 societats musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, 43.000 músics, 600 centres educatius, 60.000 alumnes i més 200.000 socis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram