Aquest dijous es va presentar oficialment l’Associació Catalana d’Orquestres Professionals (ACOP), creada al maig amb l’objectiu de “promoure i defensar els interessos i les activitats de les orquestres i els grups estables professionals de música clàssica a Catalunya”.

Les principals finalitats de l’ACOP, són:

  • Representar les orquestres davant les administracions i la comunitat i oferir un espai de trobada i intercanvi de coneixements.
  • Vetllar per la salut econòmica, artística i social dels associats.
  • Desenvolupar conjuntament projectes per intensificar les relacions amb la comunitat.
  • Crear canals de comunicació bidireccional amb promotors, programadors, entitats públiques, privades i particulars.
  • Intercanviar informació entre els socis per millorar la gestió interna individual i global del sector.
  • Vetllar pels joves músics i contribuir a facilitar la seva inserció al món del treball, tot garantint un correcte desenvolupament professional i humà.

Les fundadores són l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Acadèmia 1750, el Grup Instrumental Barcelona 216, l’Orquestra Simfònica Camerata XXI, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, l’Orquestra de Cadaquès, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

La primera junta directiva, que té un mandat de dos any, està formada per Alberto Sampablo (Simfònica del Vallès), president; Santi Aubert (Orquestra Barroca Catalana), vicepresident); Antoni Pallès (Liceu), tresorer; Noemí Suñol (BCN 216), secretària, i Montse Grau (Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), vocal.

Durant la presentació de l’associació, realitzada al Palau de la Música, es va destacar el “caràcter positiu” de la iniciativa, així com que el sector representa un volum econòmic i d’activitat professional “remarcable” dins la cultura catalana. Algunes de les demandes de l’ACOP són la solució a un finançament “precari” i la “millora” de la llei de patrocini i mecenatge.

1,5 euros per cada euro d’inversió pública

Les deu orquestres de l’Associació tenen un pressupost general de 20.277.297 euros, dels quals 8.241.342 provenen dels ingressos per activitat (44% del total); 10.602.790 de subvencions (51%), i 883.584 de patrocinis (5%). Però si només es tenen en compte les vuit orquestres privades de l’ACOP, aquestes tenen un pressupost general de 5.853.003 euros, dels quals 3.856.287 euros provenen dels ingressos per activitat (60%); 2.251.024 de subvencions (35%), i 296.833 dels patrocinis (5%).

Les associades destaquen que, per cada euro d’inversió pública, les deu orquestres de l’ACOP en generen 1,5 euros; 2 euros si no només es tenen en compte les vuit privades.

Pel que fa als indicadors artístics, l’any 2011, les orquestres de l’Associació van interpretar 524 obres (de les quals 105 de compositors catalans), van realitzar 505 concerts (471 a Catalunya, 24 a l’Estat i 10 a l’estranger), i van aplegar una estimació de 468.154 espectadors.

Finalment, les orquestres de l’ACOP ocupen 1.165 persones: 562 músics d’orquestra; 87 directors convidats; 162 personal fix; 289 personal variable, i 65 d’altres professionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram