L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) travessa una crisi que fa perillar la seva continuïtat i, com a conseqüència, la del centre de creació Hangar. Segons el president de la comissió executiva, Joan Fontcuberta, es tracta d’una crisi econòmica, d’organització, de gestió i de transparència.

La situació va esclatar a l’octubre, quan una auditoria independent encarregada per la comissió va detectar diverses “irregularitats”, una gestió econòmica “nefasta i caòtica” amb diferències comptables “substancials” respecte anteriors balanços. Com a conseqüència, en una assemblea general extraordinària celebrada el 15 d’octubre, es va aprovar la revocació de Florenci Guntín com a secretari general.

Actualment, l’executiva treballa de manera interina i provisional, després que es suspenguessin les eleccions, previstes el 22 d’octubre, doncs l’única candidatura era la de Guntín. Nora Ancarola i Francesc Torres, que també en formaven part, van decidir retirar-se.

La continuïtat, en mans de Guntín

La indemnització que rebi Florenci Guntín  per la seva revocació, així com la de l’excoordinadora general, Muntsa Roca, marcaran el futur de l’AAVC. Si no hi ha acord, el proper 25 de febrer el jutjat decidirà la quantitat que han de cobrar, i si els acomiadaments es fixen com a improcedents l’associació es podria enfonsar, segons va advertir aquest dilluns Fontcuberta en una nova assemblea extraordinària.

Amb tot, si no hi ha acord entre les parts, l’AAVC denunciarà Guntín per les irregularitats detectades, amb despeses injustificades que del 2009 al 2011 van pujar a 46.000 euros. Queda pendent de repassar el 2012, i per a exercicis anteriors falta documentació que hauria desaparegut, segons va explicar el vicepresident Daniel G. Andújar, informa El Punt Avui.

L’auditoria de Fornés, Salas & Asociados va detectar un ús indegut de la targeta de crèdit de l’associació per part de l’equip tècnic, així com disposicions en efectiu per pagar despeses sense autorització de la comissió executiva.

Entre les despeses privades hi ha hotels, restaurants, una factura de mòbil de 1.000 euros i un viatge a Venècia de 2.000 euros. A més, l’AAVC va descobrir que els sous de Guntín i Roca ascendien a 100.000 euros, el 75% del pressupost de l’associació, i que alguns anys s’havien aplicat augments del 20 i del 40%, segons informa el diari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram