Una quarantena d’entitats i associacions de les indústries culturals catalanes han escenificat aquest dimarts la seva unió contra la pujada de l’IVA decretada pel Govern espanyol. En un acte a la Pedrera de Barcelona, han presentat la declaració Compromís amb la cultura, i han avançat que han començat a treballar per posar marxa alternatives per al creixement i el finançament del sector.

En el manifest, els signants expressen el seu posicionament contra la política del Ministeri d’Hisenda, i denuncien “els danys greus que aquesta mesura, unilateral i sense cap diàleg, produirà en l’activitat cultural, empobrint encara més els consums culturals”.

Un nou model és possible

“Enfront de l’argument ‘no tengo otro remedio’, nosaltres pensem que ‘hi ha altres models’”, afirmen a la declaració. En aquest sentit, les entitats i associacions assenyalen que ja han començat a treballar en la idea de l’autofinançament per “aconseguir sortir” dels Pressupostos Generals de l’Estat. “L’autonomia ens ha de donar llibertat creativa”, afegeixen.

A més, en el manifest ofereixen diàleg i fan una crida al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, i al secretari d’Estat, José Mª Lassalle, per explicar que “un nou model és possible”, i per aconseguir que els rectifiqui la pujada de l’IVA del sector situant-lo en la mitjana europea.

“La cultura és valor compartit amb tota la societat, i des dels sectors de les indústries culturals creiem que és possible un nou model de finançament en què tothom encaixa perquè estimula el creixement, respecta la creació, planta cara a l’atur i no penalitza la ciutadania”, rebla la declaració.

El posicionament comú ha estat exposat (a la fotografia, d’esquerra a dreta) per Jordi Gratacós, de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC); Alberto Guijarro, de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC); Julio Álvarez, de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA); Ramon Colom, de Productors Audiovisuals Federats (PROA); (Anna Rosa Cisquella, de l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE); Carme Espinet, de GAC (Galeries d’Art de Catalunya), Emilio Tarazón, de GECC (Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya) i Fèlix Buget, d’APECAT (Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics de Catalunya).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram