Ball de l’Ossa d’Encamp (foto: fons fotogràfic Comú d’Encamp).

La UNESCO ha inscrit les Festes de l’Os dels Pirineus a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. La candidatura, presentada per Andorra i impulsada conjuntament amb França, reuneix segons el Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO els criteris de la Convenció del 2003 necessaris per a la inscripció, tenint en compte que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

A més del reconeixement internacional, la inscripció implica la implementació de mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, molt especialment, dels actors que s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre les Festes de l’Os a les generacions més joves.

“La inscripció de la UNESCO contribuirà a difondre la riquesa cultural del Pirineu i afavorirà el diàleg entre les diferents valls, a més de comprometre institucions i actors de la festa a implementar mesures de salvaguarda per garantir la seva continuïtat”, ha destacat la ministra deu Cultura i Esports d’Andorra, Sílvia Riva. A més, s’ha adreçat a la Comissió de Festes d’Encamp i a l’Associació de Cultura Popular per reiterar “el compromís del Govern a acompanyar-los en la salvaguarda d’aquesta festa que ens vincula al nostre territori de muntanya”.

“La inscripció contribuirà a posar en valor les pràctiques del patrimoni cultural immaterial de les muntanyes i les valls pirinenques i a sensibilitzar el gran públic de la importància de salvaguardar les pràctiques socials, els rituals i les festes”, ha apuntat la delegada permanent del Principat d’Andorra a la UNESCO, Eva Descarrega. “El reconeixement d’aquestes celebracions, que han perviscut en el temps i que serveixen per crear espais de complicitat i intercanvi entre la població local, posen en valor la riquesa de les tradicions d’expressió oral i ajuden a mantenir l’imaginari col·lectiu tradicional”, afegeix.

El Ministeri de Cultura i els comuns d’Encamp i d’Ordino, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Alt Vallespir, van col·laborar estretament durant el 2020 i el primer trimestre del 2021 per elaborar el dossier de candidatura i seguir posant en valor les Festes de l’Os dels Pirineus.

Diferents representacions

Els balls de l’Os, o de l’Ossa a Andorra, es troben en alguns pobles dels Pirineus i altres zones de muntanya. Es tracta de representacions que es relacionen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i amb la dimensió mitològica que encarna, símbol de la relació de la humanitat amb la natura.

Cadascuna de les festes se celebra en moments i llocs especials, i transmet una visió del món que s’arrela en el passat interpretada des del present. A Andorra, les representacions s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Ossa és un dels actes centrals del carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que l’Última Ossa d’Ordino se celebra a inicis de desembre. Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir.

A l’Alt Vallespir, els pobles d’Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’emmarquen en el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’os mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes com franceses, i sens dubte evoca les societats rurals de muntanya.

Abans del reconeixement de la UNESCO, les Festes de l’Os havien estat inscrites per Andorra i França als respectius inventaris nacionals del patrimoni immaterial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram