El projecte transfronterer Interreg POCTEFA Prometheus ha posat en marxa un museu virtual que recull la festa de les falles dels Pirineus als territoris on se celebra, per tal de facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva que contribueixi a mantenir l’esperit festiu viu, atesa la incidència de la crisi sanitària.

El Prometheus Museum compta amb diferents espais expositius i explicatius sobre la festa; un mapa interactiu on es poden buscar els diferents pobles fallaires; un museu per a infants amb un primer tast de lectures i jocs relacionats amb les falles, i una secció en què, a través de les xarxes socials i l’ús d’etiquetes, es van recollint les aportacions de la comunitat fallaire.

El museu virtual el desenvolupen la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut Occità de Cultura (CIRDOC) i la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) i es preveu que estigui a ple rendiment a finals de 2021.

Xavier Roigé, professor d’Antropologia i Museologia de la UB, ha explicat que les “circumstàncies” provocades per la Covid-19 han fet decidir avançar la seva posada en marxa. “Hem volgut crear aquest minimuseu per facilitar que la festa continuï viva, encara que sigui virtualment”, ha apuntat.

El Prometheus Museum “no serà ni una pàgina web ni un recull de documentació, sinó un espai participatiu on preservar la festa i donar-li continuïtat”, ha assenyalat Roigé. “La festa només es pot viure a cada poble, a les seues places on es viuen totes les emocions, però l’espai virtual potser n’ajudarà a la preservació”, ha afegit.

Per la seva part, Virginie Soulier, professora de Museologia i Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UPVD, i Jean-Jacques Casteret, director adjunt del CIRDOC, han coincidit a assenyalar que l’estructura del museu és evolutiva i dinàmica. Soulier ha manifestat que la conceptualització de l’espai “permet que tècnicament ens puguem adaptar a les noves realitats i al possible creixement de la comunitat fallaire”.

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus i compta amb vuit socis: el Govern d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida, que el coordina.

La iniciativa pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de la UNESCO, que el desembre de 2015 va inscriure les falles dels Pirineus en les Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram