El Consell de Ministres va aprovar divendres el reial decret que regula la compensació equitativa per còpia privada de les obres d’autors i creadors, la qual anirà a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat. La mesura s’ha aprovat per substituir el cànon digital, eliminat fa gairebé un any després que la justícia europea el qualifiqués d’injust per indiscriminat.

Així doncs, l’Estat pagarà directament a les entitats de gestió de drets d’autor per les còpies privades que els usuaris facin de les obres dels creadors. Per calcular la quantitat s’utilitzaran “criteris objectius” en funció del perjudici que es calculi que hagi causat la pirateria.

A falta de saber quina serà la xifra que es pagarà (s’especula amb 40 milions d’euros), d’entrada el Govern de Mariano Rajoy ha reservat una partida de només 5 milions d’euros, xifra molt allunyada als 115 que es calcula que rebien amb el cànon digital.

Mesura injusta

Per a les entitats de gestió, es tracta d’una mesura injusta, perquè, per molt que el Govern espanyol digui que no s’estableix cap tipus d’impost per als usuaris, aquests acabaran pagant per partida doble: a través dels pressupostos i quan comprin aparells i suports tecnològics, ja que aquests no han baixat el preu, segons denuncien.

Precisament, la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea establia que la “il·legalitat” del cànon digital provenia del fet que s’apliqués “indiscriminadament” a tots els usuaris que compressin aparells i suports digitals encara que no realitzessin còpies privades. Amb el reial decret ara serà tota la població qui ho pagui.

Així, les entitats de gestió segueixen reclamant que sigui la indústria tecnològica qui pagui la compensació per les còpies privades, ja que és “la que se’n beneficia”. El decret de l’Executiu de Rajoy, a més, estableix que el 40% de l’import que rebin s’haurà de destinar a activitats de promoció i formació d’autors i intèrprets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram