Doctor Music ha dit prou i ha decidit actuar contra les plataformes online de revenda d’entrades. La promotora ha denunciat Seatwave, Tengoentradas, Ticketbis, Viagogo, Entradas365, Ticketnetwork, Ticketliquidator i Worldticketshop davant els organismes reguladors d’espectacles i de protecció al consumidor de Catalunya, Madrid i País Basc, que és on organitzen la majoria de concerts.
Paral·lelament, Doctor Music estudia denunciar aquestes vuit plataformes davant l’Audiència Nacional per un “presumpte delicte d’estafa”. La promotora entén que els compradors en la revenda són víctimes d’un “engany orquestrat” per les plataformes, ja que les condicions generals de compravenda d’entrades prohibeixen la revenda i adverteixen que es pot impedir l’accés als concerts.
Una setmana abans que Doctor Music, l’organització de consumidors FACUA ja havia denunciat la plataforma Seatwave, propietat del portal de venda d’entrades Ticketmaster, davant la Direcció General de Comerç i Consum i l’Àrea d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Comunitat de Madrid.
Ticketmaster sota sospita
En ambdós casos, el detonant de les respectives denúncies va ser la venda d’entrades per als concerts de Bruce Springsteen, que després d’esgotar-se en poc temps a Ticketmaster es podien trobar de revenda a Seatwave a preus molt més alts. Per a Doctor Music “no té sentit” que Ticketmaster sigui al mateix temps propietària de Seatwave, i assegura que ha demanat en diverses ocasions que se’n desvinculi o, almenys, eviti que promogui la revenda d’entrades dels seus concerts, cosa que no ha passat, i és “del tot incomprensible” per a la promotora.
“Aquesta coincidència [en la propietat] ha provocat la comprensible sospita que Seatwave s’hagi nodrit d’entrades desviades fraudulentament des de Ticketmaster”, assenyala Doctor Music en un comunicat. “No obstant això, estem en situació d’afirmar amb absoluta certesa que aquesta suposició és totalment errònia. Per tant, les entrades que s’ofereixen en Seatwave, igual que en les altres plataformes, només poden procedir de particulars que les han adquirit legalment, si bé amb la il·legítima intenció de revendre-les”, puntualitza al respecte.
Per la seva part, FACUA considera “indispensable” que Seatwave identifiqui els particulars (persones o empreses) que operen a la plataforma, la identitat dels quals ara es manté oculta durant el procés de compravenda, per tal d’evitar fraus.
Ticketmaster es defensa
L’empresa Ticketmaster explica que, quan les entrades s’esgoten i “els nivells de demanda excedeixen la disponibilitat”, acaben “inevitablement” en portals de revenda. “Seatwave és un marketplace que respon a aquesta demanda dels fans i proporciona un entorn segur, transparent i legal, on els fans poden comprar i vendre les seves entrades. Vendre entrades a través d’un marketplace online és totalment legal i ajuda a evitar la revenda en llocs web no segurs i al carrer “, defensa Ticketmaster.
L’empresa també explica que un dels seus principals objectius és garantir que el major nombre d’entrades possibles siguin comprades per “fans reals” i no per “especuladors”. Per això, diu, activa diversos controls de seguretat en el procés de compravenda al web, incloent límits d’entrades per targeta de crèdit i per usuari.
“Ens prenem la nostra responsabilitat molt seriosament i els nostres llocs web són segurs i transparents. No obstant això, de vegades els fans intenten comprar les seves entrades al mercat primari sense èxit”, afirma Ticketmaster. En aquest sentit, assenyala que és “tècnicament impossible” atendre més de 150.000 peticions simultànies d’entrades quan la disponibilitat és de 60.000, com va passar amb Bruce Springsteen.
“Poder comprar les entrades depèn, doncs, de qüestions més relacionades amb l’atzar o la insistència i això produeix una frustració enorme entre els potencials compradors”, conclou.