Aquest dilluns, diverses associacions empresarials escèniques, musicals i audiovisuals van constituir-se en la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyol. L’objectiu, sumar esforços de cara a la lluita perquè, a partir de setembre, l’activitat cultural continuï estant gravada pel tipus d’IVA reduït del 10% i no del 21%, com va anunciar divendres l’Executiu espanyol. D’entrada, la Unió sol·licita iniciar converses “immediates” amb el Ministeri d’Hisenda i la Presidència del Govern per abordar la situació.
Les empreses del sector asseguren que entenien l’increment de dos punts (de 8 al 10%) en el context d’augment de l’IVA, però que el canvi de tipus impositiu i la “desproporcionada” pujada de 13 punts (de 8 a 21%) són “absolutament inassumibles”.
Segons la Unió d’Associacions, que agrupa 4.000 empreses i 150.000 llocs de treball, aquest augment “accelerarà” l’actual procés de recessió del consum, provocant destrucció d’ocupació i el descens de l’activitat cultural. Per això, apel·la al Govern de Mariano Rajoy i a tots els partits polítics a què “mostrin la seva sensibilitat i compromís en defensa de la indústria cultural”.
Per començar, la nova organització ha creat un comitè executiu encarregat d’estudira i proposar mesures de cara a defensar la seva posició.
Formen part de la Unió la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA), la Federació d’Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols (FAPAE), la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (FEDICINE), la Federació d’Empresaris de Cinema d’Espanya (FECE), l’Associació de Promotors Musicals d’Espanya (APM), l’Associació de Representants Tècnics de l’Espectacle (ARTE), l’Associació de Teatres, Festivals, Temporades Estables d’Òpera (Ópera XXI), l’Associació Espanyola d’Orquestres Simfòniques (AEOS) i l’Associació de Professionals i Amics de les Arts Circenses (AEPAAC).