Ferran Mascarell proposarà al Govern el nomenament de la professora i escriptora Laura Borràs com a nova directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en substitució d’Oriol Izquierdo, cessat el passat dilluns. El conseller de Cultura ha proposat el seu nom en la reunió de constitució del consell assessor de la Institució d’aquest dimecres; d’acord amb els nous estatuts que van entrar en vigor l’1 de gener, ara ha de ser l’Executiu qui la nomeni.

Mascarell ha posat de relleu “el profund coneixement de la literatura catalana de Borràs, així com “la qualitat en la gestió que ha demostrat en l’organització de commemoracions i actes de  reconeixement al patrimoni literari català i d’una manera molt especial el domini en l’aprofitament de les noves tecnologies per obtenir projecció local i global del patrimoni literari català”.

Mascarell també proposarà al Govern la continuïtat de Francesc Parcerisas com a degà de la ILC, càrrec que ocupa des de l’octubre del 2010. Anteriorment havia estat director de la Institució del 1998 al 2004.

Trajectòria

Laura Borràs Castanyer (Barcelona, 1970) és llicenciada en Filologia Catalana i doctora cum laude en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. Durant l’any 2012, Borràs ha estat la comissària de l’Any Sales, Calders, Tísner organitzat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, i ha participat en el disseny del web de l’Any Espriu que es commemora aquest 2013.

Des de fa 19 anys, Borràs és professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, docència que els darrers 15 anys ha combinat amb l’Open and Distance Learning (ODL). A més, des del 2007 és la directora acadèmica del Màster en Literatura en l’era digital de la UB i el Grup 62.

Borràs ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat (2001-2005), i des del 2000 dirigeix el grup de recerca Hermeneia, format per professors de diverses universitats europees i americanes, el qual estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals.

Nova etapa de la Institució

En la reunió constitutiva del consell assessor de la Institució de les Lletres Catalanes, el conseller ha posat de relleu els que han de ser els principals eixos en la seva activitat per als propers anys:

  • Millora de la projecció del conjunt del patrimoni literari
  • Reforçament del paper de la ILC en les commemoracions per tal de retre homenatge als grans noms de la literatura catalana
  • Ús intensiu de les noves tecnologies com a plataforma per a la projecció i el coneixement del patrimoni literari i dels nostres escriptors
  • Major difusió de la creativitat actual, de l’obra dels escriptors contemporanis
  • Impuls a la lectura per tal d’incrementar les taxes de població lectora
  • Qualificació de les polítiques de suport a la creació literària en temps de restriccions, repensant els models tradicionals i cooperant amb altres sectors
  • Més cooperació entre la ILC, la Biblioteca de Catalunya i la resta de biblioteques del país
  • Col·laboració màxima entre la Institució, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals per tal de donar la màxima potència a la projecció a l’estranger de la nostra literatura i els nostres escriptors

“No hi ha cap crisi de la literatura, hi ha una crisi de la política i de l’economia i, per tant, el que ens correspon és saber donar valor als destacadíssims actius amb què compta el nostre país: una generació d’escriptors de notable qualitat, amb un ampli reconeixement arreu del món, i un patrimoni literari que ens entronca amb les literatures de tot Europa i que cal potenciar”, ha manifestat Ferran Mascarell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram