L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya estima que la vuitantena d’equipaments que en formen part estan tenint unes pèrdues setmanals d’1,5 milions d’euros setmanals a causa de l’aturada forçada per la crisi del coronavirus. En les dues primeres setmanes de confinament s’han cancel·lat uns 340 concerts arreu del país, assenyala la gerent de l’ASACC, Carmen Zapata, en declaracions a l’ACN.

Aquests 1,5 milions setmanals són una extrapolació de les dades d’anys anteriors corresponents a aquesta època de l’any, considerada una “temporada alta” per a les sales juntament amb els mesos d’octubre i novembre. “No hem calculat les pèrdues milionàries que també tenen els músics que deixen d’actuar”, adverteix Zapata.

Les 80 sales adherides a l’ASACC compten amb uns 1.600 treballadors en plantilla. A banda s’hi han de sumar autònoms que poden fer tasques tècniques, de publicitat, cartelleria o gestió de xarxes socials.

Prudència sobre la tornada a l’activitat

Sobre el fet de reprogramar a la tardor els concerts que no es puguin fer ara, Carmen Zapata no es mostra partidària de carregar l’últim trimestre de l’any. “Crec que de ganes de veure concerts no en faltaran, el que no sabem és com estarà la gent per poder pagar una entrada”, argumenta. “És irreal pensar que tindrem concerts cada dia a cada sala durant l’octubre, novembre i desembre. No tindrem prou públic i ens estaríem contraprogramant”, afegeix.

Àngel Lopera, copropietari de la Sala Zero de Tarragona, es mostra prudent sobre les condicions amb què es podrà tornar a l’activitat. “Caldrà veure si no hi ha limitacions d’aforament, com volien posar abans del confinament”, explica a l’ACN en referència la mesura decretada inicialment per la Generalitat de limitar a un terç la capacitat dels recintes.

Si això acaba succeint, “impossibilita bona part de la programació i caldria veure si una sala de 400 persones és viable”, reflexiona. Amb tot, Lopera creu que “serà complicat tornar a arrencar”, ja que “no es poden preparar concerts d’un dia per l’altre”, adverteix.