El consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a Claudio López de Lamadrid, traspassat el passat gener als 58 anys. El consistori reconeix amb aquest guardó la tasca editorial de López de Lamadrid, així com la seva “contribució decisiva a situar Barcelona com a capital editorial del món hispànic”.

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, ha destacat el paper clau de Claudio López de Lamadrid com ”un barceloní que amb la seva inesgotable feina editorial ha contribuït, com pocs, a projectar i visualitzar la nostra ciutat arreu del món , ajudant a perllongar l’idil·li i la condició de referent indiscutible que Barcelona té sobre els escriptors i escriptores d’arreu d’Hispanoamèrica.”

Nascut a Barcelona el 1960, Claudio López de Lamadrid tenia orígens aristocràtics i pertanyia una nissaga familiar vinculada al món de la cultura i la literatura. Es va iniciar en l’ofici als 17 anys a Tusquets Editores, que dirigien el seu tiet Antonio López de Lamadrid amb Beatriz de Moura.

Als 29 anys va deixar l’editorial per treballar breument com a traductor i crític literari, fins que va incorporar-se a Círculo de Lectores, on va participar en la creació de Galaxia Gutenberg. El 1997 va ser nomenat director literari de Grijalbo, que després seria adquirida per Mondadori, posteriorment es fusionaria amb Random House i finalment amb Penguin.