Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
L’Ajuntament de Barcelona endega un nou Pla sectorial d’accessibilitat dels espais museístics amb l’objectiu principal de promoure la participació en igualtat de les persones amb discapacitat, i la interacció social i cultural amb la ciutadania. El Pla incideix en 31 espais museístics gestionats per l’Institut de Cultura de Barcelona, té un pressupost de 525.000 euros, i compta amb un calendari d’actuacions previst fins al 2030.
“Un museu que no és social, no és un museu”, ha afirmat el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, per a qui l’accessibilitat és una qüestió de drets, dignitat i justícia. “Les ciutats han de deixar de ser una realitat immutable a la qual les persones amb discapacitat s’han d’adaptar i convertir-se en un element transformable que doni resposta a la seva diversitat funcional. Les persones amb discapacitat són consumidores, però també oferidores de cultura”, ha afegit en la presentació del Pla.
El nou Pla d’accessibilitat de museus ha estat treballat conjuntament entre l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l’ICUB, i s’ha configurat a través de la diagnosi realitzada durant els anys 2019 i 2020.
Accessibilitat física, comunicativa i cognitiva
El document s’articula entorn de tres grans conceptes i àmbits de millora: l’accessibilitat física, la comunicativa i la cognitiva. Entre les accions contemplades hi ha la incorporació de taulells adaptats, la instal·lació de bucles magnètics en sales i auditoris, materials impresos accessibles, la incorporació de la llengua de signes catalana als continguts de les col·leccions, o millores en els lavabos adaptats
A més, es revisarà la política de preus d’entrada i es treballarà per definir la figura del responsable d’acció comunitària del museu per facilitar la comunicació amb les entitats i el teixit social.
Per últim, cada equipament haurà de preparar el seu pla d’accessibilitat específic i formar el seu personal en l’atenció a les persones amb discapacitat.