L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés de compra d’El Molino per integrar-lo a la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat, en el marc del nou projecte de les Cases de Cultura. L’adquisició de l’històric teatre es realitzarà per 6,2 milions d’euros.

El Molino porta un parell d’anys tancat i el consistori preveu que pugui reobrir portes el 2022. En els propers mesos es farà un concurs públic per escollir la seva direcció, que no s’especialitzarà en una única disciplina.

L’Ajuntament aposta per reimpulsar el Paral·lel com a centre cultural, combinant equipaments públics i privats, i promovent estratègies que facilitin l’accés i les participació cultural ciutadana, i vol que El Molino sigui un dels seus pilars.

En aquesta nova etapa, El Molino se suma a equipaments com la futura Casa de la Música de Barcelona (l’actual Sala Barts) o el Teatre Arnau. Es tracta d’una “nova generació” d’equipaments híbrids i transdisciplinars de titularitat pública que combinaran la gestió público-privada, explica l’Ajuntament.

Les Cases de Cultura tenen un doble objectiu final: la dinamització del teixit cultural a través de diferents àmbits i sectors per tal de generar nous recursos que permetin la seva articulació i impuls; i el reconeixement i ampliació dels drets culturals des de la perspectiva de l’accés a continguts i la participació ciutadana a nivell de pràctiques culturals i de la implementació de noves governances.

Dificultats econòmiques

El Molino es trobava tancat pels greus problemes econòmics que arrossega des de fa anys, i la pandèmia de la Covid-19 els ha accentuat. De fet, fa quatre anys l’Ajuntament de Barcelona va mantenir converses per comprar el teatre, però al final ho va descartar per l’elevat preu que demanava la propietat.

Ara, finalment ha acordat la seva adquisició per evitar que un espai emblemàtic com El Molino anés a parar a mans del sector privat o un fons d’inversió i acabés desvirtuat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram