L’espectacle Laika, de la companyia Xirriquiteula Teatre, ha estat el guanyador de la 19a edició del Premi BBVA de Teatre, dotat amb 20.000 euros en concepte de caixet per una gira de cinc representacions a Catalunya, incloent la participació al festival Temporada Alta de 2019.

El guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, es va lliurar dilluns al vespre en la gala final celebrada a L’Atlàntida de Vic.

Laika és una creació col·lectiva d’Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras i Iolanda Llansó inspirada en la primer gossa astronauta, que la Unió Soviètica va llançar a l’espai el 1957. L’obra explica un episodi de la història dels viatges a l’espai, però és també un relat d’abús.

El jurat ha premiat Laika “per ser un espectacle carregat de màgia, artesania i poesia en un engranatge perfecte, amb un elenc en un estat de gràcia i entrega permanent i perquè en teatre no volem categories, perquè de teatre només n’hi ha un”, va explicar el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, en nom del jurat, en l’acte de lliurament, dilluns al vespre.

Completaven el jurat Laura Iglesias, com a representant del Festival Temporada Alta; Marta Crespi, programadora de L’Atlàntida de Vic; Pep Planas, representant de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, i Sergi Pompermayer.

Els altres finalistes eren A.K.A. (Also Known As), de Flyhard Produccions; Apocalypse uploaded: La transhumanització de les abelles, de LAminimAL Teatre, i Othello, de Les Antonietes Teatre. Al guardó s’havien presentat un total de 66 propostes de companyies d’arreu de Catalunya.

Per la seva part, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya ha guardonat Ana Castan, protagonista d’Othello, amb el premi a la millor actriu, i Albert Salazar amb el de millor actor per A.K.A.

Durant la vetllada també es va homenatjar l’actor, mim i pedagog teatral Anton Font, fundador de la primera escola escènica de Barcelona El Timbal, a més d’un dels creadors de la companyia Els Joglars, entre d’altres.

A més, es va reconèixer la tasca social de l’associació ImpactaT, percussora i pionera a Catalunya de la disciplina teatral coneguda com a teatre de l’oprimit i del teatre social.