Dimarts 27 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’Acadèmia de Cinema Català retrà homenatge a les sales encara en actiu que van iniciar les seves projeccions fa més de 100 anys. Són el Centre Parroquial d’Argentona, el Cinema Bosque (Barcelona), la Sala Mozart (Calella), el Casal Camprodoní (Camprodon), el Cinema La Calàndria (el Masnou), el Cinema Mundial (la Bisbal d’Empordà), el Foment Mataroní (Mataró), el Teatre Cinema Comtal (Ripoll), el Cinema Catalunya (Terrassa), els Cinemes Imperial (Sabadell), el Casino Prado (Sitges), El Retiro (Sitges) i el Cinema Catalunya (Ribes de Freser).

L’Acadèmia ha realitzat una recerca per indexar totes les sales centenàries de Catalunya actives i ha elaborat un catàleg en suport digital que recull la història de totes elles; el document, a càrrec del periodista Toni Vall, es presentarà dimarts. A més, es lliurarà una placa commemorativa als 13 cinemes centenaris com a distinció.

Recuperació del patrimoni cinematogràfic

El reconeixement a les sales centenàries de Catalunya se suma a les quatre accions dutes a terme per l’Acadèmia els darrers quatre anys en la línia de la recuperació del patrimoni cinematogràfic del país.

En concret, el 2016 va posar el focus en la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, escenari de la pel·lícula Campanadas a medianoche, i convertit en lloc de pelegrinatge pels estudiosos i seguidors del seu director, Orson Welles.

L’any següent es va reivindicar la importància dels Estudis Balcázar i d’Esplugas City, referents de la indústria cinematogràfica durant els anys 60 i 70, lloc essencial per entendre el fenomen dels spaghetti-westerns rodats i produïts a Catalunya.

El 2018 va ser el torn dels primers estudis de cinema sonor de l’Estat espanyol, els Orphea Films i els Estudis Trilla, ubicats a la muntanya de Montjuic.

I l’any passat, l’Acadèmia del Cinema es va sumar al reconeixement de la UNESCO a Terrassa com a ciutat creativa en l’àmbit cinematogràfic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram