L’Acadèmia del Cinema Català ha alertat que la “patacada” per al sector audiovisual per de la crisi del coronavirus “és tremenda”. Així ho ha assegurat, en declaracions a l’ACN la seva presidenta, Isona Passola, qui espera que el Govern espanyol declari que formen part d’un sector “molt afectat” i així per poder tenir accés a les ajudes que es posin sobre la taula.

Passola ha dit que quantificar ara el cost de la crisi provocada pel coronavirus al sector és “una barbaritat”, perquè es desconeix la durada que tindrà el confinament. “Si estem confinats tres mesos, els rodatges de l’estiu per exemple s’han d’ajornar un any”, ha indicat. La presidenta de l’Acadèmia ha explicat que de moment no han fet cap reclamació perquè necessiten tenir les dades.

La productora i directora ha explicat que “està tot molt aturat” i que el més evident són els exhibidors. Segons Passola, es guarden la seva opinió, però és veritat que es veu molt cinema a través de les plataformes. Ha posat com a exemple que majors com Universal, Disney i Warner ofereixen les seves estrenes per streaming de pagament.

Respecte a les sèries televisives, Isona Passola ha indicat que, de 35 que hi havia en marxa, només tres o quatre s’estaven rodant, tot i que ara ja es deuen haver suspès perquè “és impossible guardar les distàncies”. Per contra, ha afirmat que els únics que poden treballar a casa “tranquil·lament” són els guionistes, algunes preproduccions de llargmetratges i editors cinematogràfics.

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català ha lamentat que els festivals com els de Màlaga s’hagin ajornat o suspès, cosa que serà negativa per a la producció catalana, perquè les produccions que hi participaven no podran fer la promoció que els donava estar-hi presents. De fet, en els darrers anys, el cinema català sempre havia tornat de Màlaga amb moltes de les seves pel·lícules i documentals premiats.

Així mateix, Passola ha lamentat que la cultura ha quedat “molt tocada” arran de la crisi del coronavirus, tot i que ha afegit que ara “se’n consumeix més que mai”. Segons ella, aquells que tenen “la sort d’estimar la cultura són els que estan més tranquils a casa perquè llegeixen, escolten música, veient pel·lícules i entrant als museus de manera virtual”. “La gent que per desgràcia que no té aquests mecanismes ho passen pitjor”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram