Actuació d’Skepta, dissabte 20 de juliol a la nit (foto: Ariel Martini).

L’Acadèmia Catalana de la Música ha criticat amb duresa les administracions i la Fira de Barcelona –organisme format per l’Ajuntament, la Generalitat i la Cambra de Comerç–, arran de la polèmica darrera edició del Sónar, que va estar a punt de no poder-se celebrar.

D’entrada, titlla d’“l’incomprensible” el canvi de dates del Sónar de juny a juliol, decidit de manera “unilateral i innegociable” per la Fira, a la qual acusa de “no tenir gaire sensibilitat ni per la cultura ni per la música”. L’Acadèmia no entén la decisió d’obligar un festival de referència amb 25 anys d’història com aquest a renunciar a les dates habituals per ubicar-hi una fira de maquinària tèxtil.

“Els interessos estrictament comercials i econòmics de Fira de Barcelona van passar per sobre de les possibles conseqüències que podia tenir aquest canvi de data tant per la contractació d’artistes com per l’assistència de públic i, més enllà d’això, per la sacsejada en el mateix ecosistema de la música en viu de la ciutat: quan es mou una peça, la resta es veuen també afectades”, assenyala l’entitat.

En aquest sentit, considera que un esdeveniment com aquest hauria de tenir garantida la disponibilitat de l’espai a uns quants anys vista, i no restar subjecte a “decisions que provoquen inseguretat jurídica i distorsions funcionals”.

Despropòsit institucional

L’altra focus de crítica és per la “inhibició” de les institucions en el conflicte amb els muntadors d’escenaris, els anomenats riggers, que va posar en perill la celebració del festival.

Tot i haver-se fet per la decisió del Jutjat, l’Acadèmia recorda que “ha afectat de forma rellevant a la venda d’entrades i ha amenaçat la viabilitat d’un projecte que genera moltíssims llocs de treball que no han semblat importar a ningú amb poder de decisió. Aquest silenci institucional no ha beneficiat ni als riggers, ni a la plantilla de Sónar, ni als centenars de treballadors i empreses contractades per l’esdeveniment”.

Enguany, el Sónar ha reunit 105.000 assistents, 21.000 menys que l’any passat, quan va batre el seu rècord històric.

Per a l’Acadèmia Catalana de la Música, l’actuació de les administracions ha estat “un despropòsit institucional d’uns nivells incomprensibles que no deixa de reflectir la minsa importància que es dona a la cultura i en especial a la música”.

L’entitat també qualifica d’“altament preocupant aquesta falta d’empatia amb un esdeveniment que, a més del significat cultural, té una gran importància i rellevància internacional, econòmica i social per la ciutat”.

Pel que fa al conflicte de la Fira amb els riggers, l’Acadèmia desitja que “es resolgui el més aviat possible i de forma satisfactòria en defensa dels drets d’uns treballadors que també són part de l’ecosistema cultural de la ciutat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram