Barcelona ha estat declarada Ciutat de la Literatura en el marc de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. La candidatura, presentada oficialment al juliol, es basava en la diversitat i la riquesa del seu patrimoni literari en dues llengües; la potència internacional de la seva capitalitat editorial; la tasca dinàmica dels actors implicats en la promoció de la lectura i de l’educació literària; i, molt especialment, en la capacitat festiva i popular de viure la literatura, sintetitzada en la Diada de Sant Jordi.

Juntament amb Barcelona també s’incorporen al grup de ciutats literàries Bagdad, Ljubljana, Lviv, Montevideo, Nottingham, Óbidos, Tartu i Ulyanovsk, les quals s’uneixen a les que ja en formaven part: Edimburg (la primera, el 2004), Melbourne, Iowa City, Dublín, Norwich, Reykjavik, Cracòvia, Praga, Heidelberg, Dunedin i Granada.

El grup de Ciutats de la Literatura constitueix una de les seccions de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, formada per 116 ciutats en les disciplines de cinema, música, arts digitals, gastronomia, disseny i artesania. Dins de la xarxa es duen a terme projectes multidisciplinars.

Amb aquest reconeixement, Barcelona posarà la literatura en un punt central a través de diversos projectes i programes. Així, la ciutat es fixarà els objectius de promocionar el treball dels escriptors, així com de donar suport a la tasca de llibreters, editors i traductors. A més, seguirà treballant en la línia de posar en valor les biblioteques com a prescriptors culturals, i impulsarà la visibilització del patrimoni literari en l’espai urbà.

Projectes per al 2016

Al gener està prevista una nova reunió del Consell Promotor de Barcelona Ciutat Literària, la qual tindrà com a objectiu discutir el programa d’acció per a l’any 2016 i establir les bases de futurs projectes.

D’entrada, per al proper any, està previst desenvolupar un programa d’activitats per promocionar la literatura i el sector literari a la ciutat, alguns dels punts clau del qual ja començaran a donar fruits en els propers mesos, com la inauguració de la Vil·la Joana-Casa Verdaguer de la Literatura (pertanyent al Museu d’Història de Barcelona); una línia de subvencions per donar suport a les llibreries; activitats per promoure la tasca dels editors, i una Diada de Sant Jordi “en consonància” amb aquest reconeixement internacional.

Altres projectes per al 2016 són l’assistència a la Fira del Llibre de Varsòvia (Polònia), on la ciutat i la literatura catalana són convidades d’honor; la trobada anual de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO a Östersund (Suècia), o la celebració de l’Eurocon Barcelona, la convenció bianual de literatura fantàstica a Europa, que tindrà lloc al CCCB.

A banda, es començarà a treballar en xarxa amb les altres ciutats literàries, impulsant intercanvis amb festivals literaris i debatent projectes de bones pràctiques en promoció de la lectura i la creació literària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram