L’edifici històric de la Universitat de Barcelona acollirà del 6 al 10 d’octubre el primer Congrés Mundial sobre Gaudí, organitzat conjuntament amb The Gaudí Research Institute. En aquest inèdit esdeveniment, al qual ja han confirmat la seva participació una cinquantena de ponents d’arreu del món, es presentarà a la comunitat científica i al públic en general l’estat actual de les recerques i les noves troballes sobre l’obra d’Antoni Gaudí, així com sobre el camp d’aplicació de les mateixes.

D’aquesta manera, es veuran aplicacions del seu mètode de treball i de la seva inspiració creativa en àmbits com ara l’arquitectura, l’enginyeria, el disseny o les arts, però també en camps com la gestió d’empreses, la gastronomia o els esports i la salut.

El congrés tindrà una periodicitat biennal i se’n preveu celebrar-ne sis més fins al 2026, any del centenari de la mort de Gaudí i data en què es preveu que s’acabin les obres de la Sagrada Família.

Amb tot, el simposi no només retrà homenatge a Antoni Gaudí, sinó també a les figures internacionals que n’han estudiat la persona i l’obra. Si bé no en serà el tema exclusiu, el congrés se centrarà especialment en la Colònia Güell, el lloc on l’arquitecte va instal·lar el seu laboratori; així, el simposi homenatjarà els que l’han conservat durant més d’un segle.

El passat divendres va tenir lloc a la UB una reunió preparatòria dels membres del comitè consultiu del congrés, que està format per experts d’universitats i entitats internacionals: Berthold Burkhardt (Brunsvic, Alemanya), Leonid Demyanov (Moscou, Rússia), Rainer Graefe (Innsbruck, Àustria), Jan Molema (Delft, Holanda), Hou Teh-Chien (Hangzhou, Xina), Jos Tomlow (Zittau, Alemanya), Tokutoshi Torii (Kanagawa, Japó), Arnold Walz (Stuttgart, Alemanya), i Francesc Fontbona, Arnau Puig, Toshiaki Tange i Salvador Tarragó (Barcelona).

Pel que fa al comitè organitzador, per part de la UB el formen Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura i catedràtica d’Història de l’Art, i els professors d’Història de l’Art Joan Ramon Triadó i Rosa Maria Subirana, mentre que per part del Gaudí Research Institute hi participen Manuel Medarde, secretari de la Comissió Internacional de la Cripta de la Colònia Güell; Pere Jordi Figuerola, conservador del Museu Diocesà de Barcelona, i Marià Marín, professor universitari d’estudis avançats d’art, patrimoni i indústries culturals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram