El Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Picasso de Barcelona han posat en marxa aquesta tardor el Doctorat Picasso. Es tracta d’una iniciativa inèdita en el panorama acadèmic internacional que té com a objecte la realització de tesis doctorals dedicades a la investigació sobre l’obra picassiana des de la recerca artística i la creativitat contemporànies. Actualment ja hi ha quatre tesis sobre la matèria en marxa.

El Doctorat Picasso neix amb vocació interuniversitària, i per tal de generar una xarxa acadèmica ja ha programat per al desembre una trobada de treball amb professorat i investigadors. Les seves activitats estan dirigides a estudiants i professors de doctorat de diferents programes estatals o internacionals (arts visuals, museologia, disseny, escriptura creativa, arts escèniques, música, filosofia, història de l’art, estudis literaris, filologia francesa i espanyola, estudis gastronòmics, estudis de les arts del carrer), però també a estudiants i docents de màster i de grau, i fins i tot a persones interessades en l’obra de Picasso que, tot i no tenir un títol acadèmic, podran cursar les sessions programades (sense opció al certificat).

El Doctorat Picasso s’emmarca en l’Itinerari d’Estètiques Contemporànies del programa de Doctorat de Filosofia de la UAB, està dirigit per les professores Jèssica Jaques, de la Universitat Autònoma, i Androula Michael, de la Universitat de Picardie Jules Verne i de la UFR des Arts de París.

Malgrat la iniciativa ja està en marxa, l’acord de creació el van signar dijous Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, i Josep Ros, vicerector de Programació Acadèmica i de Qualitat de la UAB, en el transcurs del Simposi Au rendez-vous des Poètes a Catalunya, una de les activitats que forma part del doctorat.