Jordi Herreruela, Javier Lafuente i Fernando Vilariño [foto: UAB]
La durada inicial d’aquesta iniciativa publicoprivada és de tres anys i es compta amb un pressupost de 800.000 euros, dels quals 600.000 els aporta el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital i 200.000 Barcelona Events Musicals, Barcelona Events l’empresa organitzadora del Cruïlla.
La coordinació científica i direcció de la càtedra és a càrrec del Dr. Fernando Vilariño, professor titular del Departament de Ciències de la Computació de la UAB i director associat del Centre de Visió per Computador (CVC).
La nova càtedra va ser presentada dimecres el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el director executiu de Barcelona Events Musicals, Jordi Herreruela, en el marc de la Jornada sobre Música, Esdeveniments Culturals i Noves Tecnologies de la Setmana de la Innovació celebrada al campus de Bellaterra.
En la Càtedra ENIA UAB-Cruïlla participaran onze investigadores i onze investigadors de la Universitat Autònoma, el CVC i l’IIIA-CSIC que treballaran juntament amb l’equip de Barcelona Events Musicals. La gestió anirà a càrrec de la Fundació Barcelona Music Lab. En el projecte també hi col·laboraran la Fundació Eurecat i la Fundació Èpica La Fura dels Baus.
Laboratoris vius
La Càtedra ENIA UAB-Cruïlla pretén impulsar una massa crítica d’investigadors en intel·ligència artificial en l’àmbit de les arts que hi treballi des de tres perspectives: una centrada en la IA com a eina generativa de continguts (AI-Create), una altra per desenvolupar eines rellevants per als creadors (AI-Support) i una tercera que explori la IA per al desenvolupament de l’ecosistema de les indústries culturals i creatives (AI-Experience).
La Càtedra convidarà la ciutadana a participar en la transferència de les solucions que s’hi desenvolupin en el context dels esdeveniments en viu, que són considerats com a “petites ciutats efímeres amb un cicle de vida específic i com a un conjunt de reptes que la IA pot ajudar a solucionar”. Aquest enfocament centrat en la ciutadania ha de permetre estudiar el paper del campus universitari i els esdeveniments artístics com a “laboratoris vius de propostes d’IA acceptables en termes de desenvolupament empresarial, dimensions ètiques i pautes de sostenibilitat”.
El projecte promourà activitats de recerca predoctoral i postdoctoral entre els àmbits més tècnics (com ara informàtica, física o matemàtiques) i d’altres més lligats a les arts i les humanitats (música, arts clàssiques i digitals, disseny), i de recerca aplicada basada en els reptes de la indústria, amb suport a la emprenedoria i col·laboracions transdisciplinàries entre artistes i científics.
Algunes línies de treball que tindran el suport de la Càtedra, són: models d’intel·ligència artificial generativa d’imatges artístiques; rèpliques digitals per a l’entrenament de cotxes autònoms; eines de suport a la interpretació de partitures, o sistemes d’interacció amb el públic en temps real.