El Departament de Cultura, el mes passat va proposar a l’Arc de Berà estendre un crèdit pont a interès 0 i amb 5 anys de carència per facilitar a la distribuïdora el pagament del deute que té amb les editorials afectades pel seu tancament, que és de gairebé 1,8 milions d’euros. Per imperatius legals, aquest crèdit ha d’anar acompanyat d’un aval bancari, que els propietaris de l’Arc asseguren que no poden aconseguir. Les editores, davant d’això, exigeixen que es faci un “major esforç”, i consideren que la solució passa perquè els propietaris avalin personalment. Si no es desencalla la situació, les editorials iniciarien un procés judicial que consideren de “conseqüències imprevisibles”.

Així ho han exposat aquest dimarts els representants de més d’una seixantena d’editorials afectades pel tancament de l’Arc de Berà, en una roda de premsa realitzada al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Les editores, que es van reunir el passat divendres en assemblea, asseguren que es troben en una situació “molt difícil”, i que moltes d’elles es poden veure abocades al tancament en cas de no cobrar, ja que la distribuïdora ha deixat de pagar a totes les editorials les darreres liquidacions des de Sant Jordi.

Un local hipotecat com a garantia de pagament

Després de l’anunci del tancament, l’Arc de Berà va manifestar que volia fer front al deute amb la venda del local de Gran Via Llibres, del seu patrimoni, taxat en uns 2,9 milions d’euros l’any 2008. Segons expliquen els editors, per garantir aquest pagament, la distribuïdora proposa la constitució d’una hipoteca uniliteral sobre el local a favor dels editors afectats, amb un termini de 5 anys, amb la intenció de poder vendre el local com més aviat millor i aleshores pagar el deute. El reconeixement del deute en escriptura pública, segons va argumentar l’Arc de Berà, donaria tranquil·litat als editors i refermaria la seva voluntat de pagament.

Però les editorials no accepten aquesta solució en els termes plantejats per dues raons. La primera és el termini proposat, ja que entenen que un termini de 5 anys és insostenible per a moltes editorials, que en cas de no cobrar de manera ràpida es veurien abocades al tancament. La segona, pel fet que aquest local ja té una primera hipoteca per un valor de 450.000 euros, i aquesta segona hipoteca, en cas d’impagament de la primera, no donaria garantia de res.

Per desbloquejar la situació, la Generalitat va proposar el crèdit pont per l’import del deute amb la garantia del local Gran Via Llibres, proposta valorada “molt positivament” per tots els editors afectats. Però la impossibilitat que segons argumenten els propietaris de l’Arc de Berà a aportar l’aval ha tornat a bloquejar la situació.

El col·lectiu d’editors manifesten que, si la voluntat de l’Arc de Berà és fer front al deute, “disposen de prou patrimoni i recursos” per complir els requisits legals i poder activar el crèdit–pont. “La seva negativa fa dubtar de la voluntat manifestada públicament de pagar el deute”, asseguren les editorials.

Les editorials que van assistir a l’assemblea del passat divendres, en la qual es va decidir comunicar la situació actual del conflicte, són: Albertí, Albesa, Alfazeta, Alta Fulla, Ámbar, Angle, Aresta, Arola, Assimil, Barcino, Base, Bromera, CCG, Clavell Cultura, Cocobooks, Cort, Cossetània, Dau, Dèria Editors, Dieresis, Documenta Balear, Dux, El Pirata, Eumo, Flamboyant, Fonoll, Fundació Rafael Campalans, Galerada, IEC, Impuls a l’Acció Social, Inheca, Intermón, La Desclosa, Laertes, Laia Libros Marge, Mediterrània, Mediuscula, Milenio, Omicron, Onada, Pagès, Pam, Perifèric, Publicacions Universitat de Catalunya, Pujol – Amado, Reserva Mont-Ferrant, Riurau Editors, Roure de Can Roca, Saldonar, Saldonar, Saragossa, SD edicions, Símbol, Sombra, Tantagora, Viena, Xarxa de Llibres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram