Un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya constata que el nombre d’empreses beneficiàries dels ajuts a projectes culturals en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions és molt reduït. Dit en altres paraules, “hi ha una elevada concentració i recurrència dels beneficiaris”.

L’estudi avalua el període 2018-2020, en què amb aquesta doble modalitat es van finançar 600 projectes culturals de 131 beneficiaris amb un pressupost de 165,56 milions d’euros, als quals els van atorgat ajuts per 52,91 milions. D’aquests diners, 40,24 milions en forma d’aportació reintegrable i 12,67 de subvenció. L’import concedit va cobrir de mitjana un 59,11% del pressupost dels projectes.

Ajuts que no s’ajusten a la normativa

L’informe de la Sindicatura de Comptes conclou que els ajuts analitzats atreuen un “nombre reduït” de les empreses culturals de Catalunya, i que algunes de les beneficiàries hi accedeixen “de forma recurrent”.

També considera que la regulació d’aquests ajuts té alguns elements que “no s’ajusten totalment” a la normativa vigent en matèria de subvencions. A més, indica que els plans estratègics de subvencions i els programes pressupostaris corresponents “no tenen definits” uns objectius específics relacionats amb els ajuts, sinó que “només inclouen indicadors de caire pressupostari o d’execució, i cap indicador de resultats esperats”.

La institució afegeix que el sistema per calcular l’import a retornar de la subvenció –i potencialment per determinar quan s’inicia aquest retorn– fa que la l’ajut funcioni “no només com a cobertura de pèrdues, sinó com un assegurament de beneficis en algunes situacions”.

La Sindicatura també apunta que no hi ha un sistema integrat de gestió que permeti fer una valoració i seguiment de la situació econòmica dels projectes i dels retorns dels ajuts.

Recomanacions

L’informe incorpora algunes recomanacions. Així, insta a revisar els plans estratègics per incloure-hi objectius específics i operatius dels ajuts com a aportacions reintegrables i subvencions, i establir indicadors adequats per mesurar els resultats.

En la mateixa línia, la Sindicatura recomana revisar el disseny dels ajuts perquè la part no retornada de subvenció actuï només com a cobertura en cas de pèrdua.

A més, la institució aposta per implementar un sistema de seguiment i una base de dades que inclogui informació de l’execució dels projectes i permeti avaluar els impactes.

Informe ‘Ajuts a projectes culturals en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions. Exercicis 2018-2022’
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram