En el quart intent la Societat General d’Autors i Editors ha aprovat una reforma dels estatuts que evita la intervenció del Ministeri de Cultura. L’assemblea general extraordinària celebrada dijous va aprovar els nous estatuts amb 22.070 a favor (85,19%), 3.323 en contra (12,83%) i 514 abstencions (1,98%).

Així doncs, s’han superat els 2/3 de suport necessari, a diferència de les votacions de juny de 2019 i desembre de 2018, quan no s’hi va arribar, i de juny de 2018, quan directament els vots contraris van ser majoritaris.

Després de conèixer-se els resultats, la presidenta de l’entitat, Pilar Jurado, va afirmar que “el suport majoritari de l’assemblea és un sí al futur de la SGAE, que afrontem amb seguretat jurídica i un elevat grau de consens intern. El fet d’haver superat el 80% de vots afirmatius significa que aquests són els estatuts de l’acord i del diàleg”.

Amb la reforma, els estatuts de l’entitat s’adapten a la Llei de propietat intel·lectual i a la Directiva europea, tal com requeria el Ministeri de Cultura. També atenen les exigències de la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors, que el maig de 2019 va expulsar la SGAE.

Els nous estatuts

Una de les novetats és que tots els socis que estiguin en actiu tindran almenys un vot en l’assemblea. A més, l’entitat s’obliga a publicar un informe anual de transparència sobre els descomptes d’administració, les activitats culturals i assistencials, i l’activitat financera. L’elaborarà la junta directiva durant els tres primers mesos de l’any i se sotmetrà a la votació de l’assembla en el primer semestre.

Els estatuts també contemplen una comissió de supervisió independent. Pel que fa als repartiments, es recull en detall la política general, així com els principis del sistema establert. El reglament de repartiment haurà de ser ratificat per l’assemblea general.

Jurado va subratllar que els autors tindran “més drets i més llibertat”, i que podran decidir si mantenen o retiren parcialment de la SGAE els drets de les seves obres en funció de la categoria, el tipus d’obra o els països on la seva creació generi drets. La SGAE entén que aquest canvi obligarà l’entitat a ser més competitiva i a adequar constantment la seva oferta de serveis a les necessitats específiques de cada soci.

Els nous estatuts també regulen la participació dels consells territorials, que entren a formar part de l’estructura organitzativa en dependre directament de la junta directiva.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram