En 20 dies, la sala Heliogàbal de Barcelona ha rebut cinc inspeccions de la Guàrdia Urbana: una d’aleatòria per la campanya de Nadal i la resta de seguiment, i en algunes dates assenyalades, com la nit de Cap d’Any o dos dies després, quan inaugurava el cicle de concerts Ronda.

Els responsables del local de Gràcia expliquen en un comunicat que les actuacions de la Guàrdia Urbana en dates nadalenques o estivals no són cap novetat, però que mai havien notat “una pressió tan forta i recurrent” com fins ara. El seu temor és que això només sigui el començament d’un “assetjament” que acabi desembocant en una “molt temuda i mai desitjada clausura” de l’Heliogàbal.

El problema és que l’espai compta amb una llicència de bar-cafeteria i, malgrat intentar-ho, no ha pogut aconseguir-ne una que contempli la seva programació cultural centrada en la música en viu i els recitals poètics. Per això, les inspeccions de la Guàrdia Urbana sempre acaben denunciant un excés d’aforament, un incompliment lògic si es té en compte que es va calcular la capacitat per a una activitat que no correspon.

Legalitzar la situació

L’Heliogàbal explica que, quan va rebre la llicència de bar l’any 2003 (va obrir el 1995), ja havia “fet mans i mànigues” perquè se n’hi atorgués una que reconegués la seva activitat real, cosa que no va passar. Des d’aleshores, la sala ha continuat intentant aconseguir la regularització de la seva llicència d’activitat, petició que compta amb el suport de les entitats veïnals i associatives del barri: “Tots els governs municipals han manifestat la voluntat d’aconseguir aquesta legalització, però alhora han exhibit una inacció total per assolir-la”, etziba.

Per als responsables del local, l’Ajuntament “hauria d’analitzar” com pot ser que l’espai hagi estat distingit amb un Premi Ciutat de Barcelona i rebi subvencions, i que al mateix temps hagi de fer totes les activitats culturals “de manera alegal i amb risc de ser sancionats”.

L’Heliogàbal assegura no voler fer “soroll mediàtic” contra cap cos policial ni responsable polític o administratiu, sinó “trobar una fórmula per legalitzar d’una vegada per totes” la seva situació. En aquest sentit, mostra la seva esperança que aquest 2016 es trobi “la solució definitiva per posar fi a aquesta anomalia que ens perjudica a tots”.

Paral·lelament, la sala ha posat en marxa una campanya de captació de socis (gratuïta) per a l’Associació Cultural Heliogàbal, que és la que va impulsar el projecte el 1995, amb l’objectiu de fer-se sentir.

L’ASACC demana mesures provisionals

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya ha sortit en defensa de l’Heliogàbal i de la resta d’espais que travessen una situació similar a la ciutat: “Si l’Ajuntament de Barcelona té la voluntat ferma de solucionar el problema que molts locals que programen música en viu arrosseguen ja des de fa anys, com ens consta i se’ns ha dit a l’ASACC, cal que activi mesures provisionals per treure lapressió sobre aquests espais”, afirma en un comunicat. 

“Sabem que la solució definitiva no és tan ràpida com voldríem i s’haurà d’adaptar a cada cas i situació, però no podem permetre la perpetuació en el temps d’una situació que tant l’Ajuntament com els ciutadans reconeixen que cal solucionar d’una vegada”, afegeix.

“Fa massa temps que sentim que no es pot, que és un tema molt difícil. Ara se’ns diu que la solució és complicada però que s’està treballant per trobar la millor manera de protegir les activitats musicals. Mentrestant, la Guàrdia Urbana sembla que no té la mateixa voluntat, o bé potser no acaba de veure on és realment un perill que, sens dubte, no està en els concerts de locals com l’Helio”, rebla l’ASACC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram