Foto: Toni Villen

La Sala Bóveda de Barcelona es veu obligada a suspendre la música en directe després de 32 anys per la denúncia per sorolls d’un nou ‘veí’, propietari d’uns baixos propers d’ús comercial, que hauria transformat en un pis turístic on es lloguen habitacions amb espais comuns, suposadament sense autorització ni tampoc cèdula d’habitabilitat.

L’Ajuntament ha notificat una ordre de precinte per al 26 de novembre, i la sala del Poblenou ha hagut de cancel·lar els 78 concerts que tenia programats per als propers mesos.

Amb tot, els responsables de Bóveda intenten mantenir l’obertura com a local de nit amb música gravada renunciant provisionalment als concerts mitjançant una declaració de responsabilitat. En paral·lel, han presentat una denúncia al Districte de Sant Martí per “l’assetjament que estan patint per un particular que està exercint una activitat especulativa que no està permesa i que, a més, no s’ajusta a la llicència”, explica l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya.

“Ens ha fet la vida impossible des del primer moment”

La sala va obrir el 1992 com a Mephisto i el 2013 va canviar de propietat i de nomenclatura. Els actuals responsables remarquen que, en tots aquests anys, “mai ha existit cap problema amb els veïns. La relació sempre ha estat excel·lent”. Tot va canviar quan va arribar un nou veí durant la pandèmia, que a més no hi viu, ja que ha condicionat els baixos com a allotjaments turístics. “Ens ha fet la vida impossible des del primer moment”, afirmen.

Les mesures sonomètriques fetes fins ara reflecteixen que en horari de concerts (que acaben habitualment a les 23 h), es produeixen pics que superen els límits establerts per la normativa tot i l’actuació del limitador de so, principalment provocats per la bateria dels grups. Això, fins a l’arribada del nou veí, no havia provocat molèsties, perquè era compatible amb l’activitat i l’horari comercial d’un local d’oficines, remarca l’ASACC. Pel que fa a l’activitat nocturna (fins a les 6 h), es compleix amb la normativa, ja que el limitador actua sobre tota la música que es genera a través dels equips de so.

“És especialment sagnant que la cultura es vegi amenaçada per l’especulació immobiliària”

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya denuncia que es pugin produir aquest tipus de situacions, les quals “no fan més que incidir en la precarietat del sector i en la pèrdua de l’activitat cultural i musical de la ciutat”, assenyala en un comunicat.

“És especialment sagnant que, en aquest cas, la cultura es vegi amenaçada per l’especulació immobiliària, la gentrificació i l’incompliment sistemàtic de les ordenances pel que fa a l’ús dels habitatges com a lloguers d’habitacions temporals”, subratlla l’ASACC.

“Gran part de la raó de ser de Bóveda és la música en directe, i quedar-nos sense això és arrencar-nos una part de nosaltres”, afirmen els seus responsables en un comunicat. “A partir d’ara s’inicia una lluita que serà llarga per tornar on estàvem”, apunten.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram