El Centre de Lectura de Reus acollirà dissabte 19 d’octubre la jornada d’estudi Mig segle d’Els Marges, amb motiu del 50è aniversari de la revista de llengua i literatura. L’activitat està coorganitzada amb el PEN Català, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, l’Aula Joaquim Molas i l’Associació de Llengua i Literatura Els Marges.
El programa inclou sis conferències i una taula rodona. Les ponències, són:
- Els Marges: 50 anys d’història – Laia López Rigol (10.45 h)
- Una llengua sense marques – Pau Vidal (11.30 h)
- Els estudis literaris a Els Marges: impacte i continuïtat – Iolanda Pelegrí (12.45 h)
- La poètica d’Els Marges: una lectura subjectiva de 50 anys de textos de creació – Marc Rovira (13.30 h)
- Una crítica que s’escriu des de la tradició: cinquanta anys de llegir el present a Els Marges – Andrea Pereira (16.30 h)
- Al centre d’Els Marges. La discussió com a vocació de la revista – Gerard Cisneros (17.15 h).
El programa clourà amb la taula rodona Els Marges i jo (18.30 h) amb la participació de Maria Campillo, Marina Gustà, Joan-Lluís Marfany, Neus Real i Enric Sullà, moderats per Víctor Martínez-Gil.
La jornada se celebrarà en memòria del cofundador i codirector d’Els Marges, Jordi Castellanos, de qui el 19 d’octubre es compliran 12 anys de la seva mort.
Els Marges va ser fundada el 1974 per Joaquim Molas en sincronia amb la titulació dels primers llicenciats en Filologia Catalana que sortien de les aules universitàries del país. La redacció estava formada per Josep Maria Benet i Jornet, Jordi Castellanos, Josep Murgades i Enric Sullà.
Es tracta d’una revista d’alta cultura on a més d’estudis de síntesi o d’investigació, i al costat de documents d’interès lingüístic i literari, apareixen textos de creació literària inèdits, ressenyes crítiques sobre publicacions recents, notes de reflexió sospesada i notes amb voluntat polèmica, entre d’altres.