Prospective Actions (Catalunya 2014-2018), de l’Institut del Teatre, ha guanyat el premi a la millor instal·lació escenogràfica en la categoria de Països i regions en la 14a edició de la Quadriennal de Praga, l’exposició internacional d’escenografia que se celebra fins diumenge a la capital de la República Txeca.

Prospective Actions (Catalunya 2014-2018) és una creació de les escenògrafes Laura Clos ‘Closca’ i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló. Es tracta d’una instal·lació interactiva on es convida el públic a jugar i prendre consciència sobre els enfrontaments entre les estructures de poder i la societat.

La proposta es va desenvolupar a partir del diàleg amb sis escenògrafs catalans –Cube.bz, Anna Alcubierre, Eugenio Swarzwer, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Paco Azorín– als quals es va preguntar per sis conflictes urbans succeïts entre el 2004 i el 2018 a Catalunya que van mostrar la tensió entre el control policial i les noves formes d’utilitzar i crear espai públic.

El jurat ha guardonat la instal·lació catalana per ser una escenografia de “sabotatge, d’acció política, revolució i protesta”. A més, destaca que l’obra examina des de molts punts de vista la relació entre disseny i democràcia. El guardó es va lliurar dimarts al vespre.

La participació catalana

La Quadriennal, amb la participació d’artistes de més d’una setantena de països, ha pogut veure tres propostes catalanes: la instal·lació Theáomai, creada per alumnes de l’ESAD, en la secció competitiva d’Estudiants; la performance Quan les parets parlen, en la secció PQ Studio, a més de la premiada Prospective Actions (Catalunya 2014-2018).

A més, dimarts, la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo; les comissàries de la participació catalana a la Quadriennal, Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa, i el professor d’art contemporani i cinema Joan Maria Minguet, van participar en la conferència Catalunya. Art i democràcia.

Aquesta és la novena vegada que l’Institut del Teatre participa a laQuadriennal: les set primeres al capdavant de la delegació espanyola (1987-2011) i en les dues darreres com a comissària de Catalunya. Enguany no és la primera vegada que es reconeix l’aportació catalana a Praga: en l’edició de 1991 va rebre dos diplomes d’honor i tres medalles d’or.

La Quadriennal de Praga és una plataforma internacional de trobada i intercanvi entre professionals, estudiants, escoles, arquitectes, pedagogs, investigadors i públic interessat en el món del disseny escenogràfic en el sentit més ampli. En el marc de la Quadriennal, se celebren una àmplia varietat d’activitats com exposicions, simposis, residències i esdeveniments educatius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram