La representació femenina en el conjunt de la indústria musical catalana és del 33%, segons dades de 2018 recollides en l’Anuari de la música editat pel Grup Enderrock i l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC). L’informe constata que el paper de les dones és minoritari en tots els àmbits excepte en la formació.

En concret, la presència d’artistes femenines en els festivals catalans és només del 23%, tot i que la xifra s’ha doblat en dos anys. Si se sumen els grups mixtos, el percentatge puja fins al 38%, quan el 2016 era el 26%.

Cap dels festivals analitzats és paritari: el que més se li acosta és el Bioritme, amb un 36% de dones el 2018, seguit del Guitar BCN (32%) i el Primavera Sound (30%). El menys paritari és el CanetRock, amb un 7% d’artistes femenines. Si també es compten els grups mixtos, el Tradicionàrius se situa al capdavant amb un 59% (però un 11% d’artistes femenines), seguit del Bioritme (52%) i el Primavera Sound (48%). A la cua es troba el Rock Fest amb un 16% (un 12% d’artistes femenines i la resta grups mixtos).

L’Anuari indica que el 38% del personal que treballa en empreses promotores i de management, sales de concerts i segells discogràfics són dones, de les quals el 24% té responsabilitat directiva. La xifra d’empresàries, però, baixa fins al 16%.

Més concretament, a les empreses promotores i de management hi ha un 48% de dones treballadores (d’elles un 28% directives) i un 14% d’empresàries. En sales, les dones treballadores representen el 42% (amb un 12% de directives), però l’empresariat femení o mixt es queda en un 18%. I els segells discogràfics compten amb un 30% de personal femení (el 43% directives) i un 14% d’empresàries.

Els únics àmbits on les dones superen els homes és a les escoles de formació de música elemental (54%) i grau mig (57%). La paritat, però, es perd en els estudis superiors (38%), cosa que indica un abandonament en la professionalització musical. Seguint la mateixa dinàmica, les dones professores són el 45% el 43% i el 23%, respectivament.