La Generalitat proposarà incloure la Portalada de Santa Maria de Ripoll i la Seu Vella de Lleida a la llista espanyola de candidates a Patrimoni Mundial de la UNESCO aquest any i el 2015, respectivament.
La raó és que cada Estat només pot presentar una candidatura per any, i per aquest motiu el Departament de Cultura va decidir establir un procediment que permetés assegurar una òptima qualitat dels projectes. Un cop presentades, serà el Ministeri de Cultura qui determinarà si accepta la seva candidatura perquè s’incorporin a la seva llista per optar a la distinció.
Ambdues candidatures han estat valorades positivament pel Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català, qui ha posat de relleu l’encert en l’enfocament de les propostes, la qualitat dels dossiers i la bona orientació de les estratègies de declaració.
Suport a la candidatura de la cuina catalana
A banda, el Govern va acordar aquest dimarts donar suport a la inscripció de la candidatura Cuina catalana – salvaguarda del patrimoni culinari de Catalunya al Registre de les millors pràctiques del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.
Segons el Departament de Cultura, l’assoliment d’aquest reconeixement comportaria situar la cuina catalana i les iniciatives de salvaguarda del patrimoni gastronòmic català com a “model internacional de referència”, fet que comportaria “beneficis directes i indirectes” en el camp cultural, gastronòmic, agroindustrial, educatiu, comercial i turístic.
La iniciativa impulsa la preservació i la difusió de la cuina catalana mitjançant diverses accions, entre les quals hi ha la promoció d’una acció legislativa perquè el Parlament reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni cultural immaterial; l’edició del Corpus del Patrimoni Culinari Català, i la valorització dels primers receptaris escrits en llengua catalana, del segle XIV, els quals s’han presentat a la seva inscripció com a Memòria del Món de la UNESCO.
El procés de sol·licitud i presentació de la candidatura ha comptat amb l’assessorament d’un grup d’experts de la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. El maig de 2013, el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català va emetre un informe favorable sobre la proposta d’aquesta candidatura que va ser presentat al Ministeri de Cultura, el qual ha d’emetre l’informe corresponent a la UNESCO.