La plataforma distribuïdora de llibres digitals en català Edi.cat té els dies comptats, segons ha admès Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial, que aplega els segells Angle i Cossetània, impulsors del projecte l’octubre del 2008 juntament amb Bromera. “Aquest mes de gener li hem donat sentència per tancar-lo en breus setmanes, a excepció que arribem a un acord amb algun altre operador digital”, va assenyalar aquest dilluns al programa Catalunya al dia per a Tarragona i l’Ebre de Catalunya Informació. Segons ell, el llibre digital té dos problemes a l’Estat: la pirateria i l’IVA del 21%.

Ferré assegura que la plataforma ha estat esperant molt temps que hi hagués una “massa crítica” de lectors digitals de pagament, cosa que no ha passat. Segons va explicar a Catalunya Informació, a l’Estat espanyol s’han triplicat el nombre de lectors digitals, però s’han reduït a la meitat els lectors que estan disposats a pagar per llegir en suport digital.

“El 80% de productes que es descarreguen de la xarxa són gratuïts, alguns de forma correcta, però la gran majoria de forma incorrecta”, lamentava Ferré. “És molt difícil establir qualsevol tipus de negoci si no hi ha un marc legal que t’empari”, va afegir al respecte.

Igualar l’IVA de llibres impresos i digitals

Per al director de 9 Grup Editorial, els problemes del llibre digital no tenen solució amb la normativa actual, i considera que hi ha d’haver el “compromís” de les autoritats. En aquest sentit, va posar com a exemple França, on segons ell en el darrer any han disminuït una tercera part les descàrregues il·legals de productes culturals.

L’altre problema del llibre digital és l’IVA: “No pot ser que el llibre digital tingui un 21% i el llibre en paper un 4%, això fa que el producte digital es percebi car perquè hi ha un 17% que se’n va de forma ‘estranya’ cap a les arques de l’Estat”, va afirmar Ferré.

Balanç positiu de la fusió

Pel que fa a la fusió de Cossetània i Angle del juny del 2012, Jordi Ferré en fa un “balanç positiu”, especialment tenint en compte que el sector editorial en català ha perdut el 30% de les seves vendes. Segons el director de 9 Grup Editorial, la unificació ha permès reduir les despeses estructurals i pal·liar la baixada de vendes.

Davant la crisi que travessa el sector, per a Ferré ara el més important és “resistir”, i per fer-ho aposta per diversificar el risc i, per tant, diversificar les potencialitats del mercat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram