Artificia és una nova plataforma que posa l’accent en la relació entre la intel·ligència artificial, la creativitat computacional i les arts. El projecte gira al voltant del seu web, on artistes, experts i investigadors debatran al voltant de la creativitat augmentada i podran mostrar els seus projectes dins l’àmbit de la interacció entre la tecnologia i les arts en el procés creatiu.

El projecte és fruit de la col·laboració entre empreses i institucions públiques i privades: The Visual Suspects, entitat impulsora i coorganitzadora del projecte juntament amb IIIA-CSIC, Kreomúsica i UPF Ventures. El projecte també compta amb la col·laboració de l’ESMUC, el Music Technology Group de la UPF i el Festival Cruïlla.

La idea inicial rau en la necessitat de cobrir un espai per aglutinar diferents agents relacionats amb la intel·ligència artificial, la investigació i la creativitat artística. “Vam detectar que hi havia un gran potencial de persones implicades en aquestes àrees, tant en l’àmbit universitari, de centres especialitzats d’investigació, com d’artistes i creadores que no tenien un espai comú de trobada i intercanvi d’idees, així com de divulgació de la creativitat computacional a altres públics menys especialitzats”, expliquen els impulsors.

Què és la creativitat? Per què construïm màquines creatives? Quins són els límits ètics per crear màquines que pensin com humans? Com podem col·laborar amb les màquines per fomentar la nostra creativitat? Quines són les oportunitats i limitacions que ofereix la tecnologia d’intel·ligència artificial als creadors de música? Aquestes són algunes de les qüestions a les quals vol donar resposta Artificia.

Primeres activitats

Artificia arrenca amb tres sessions online entre març i maig d’accés obert i gratuït, íntegrament en anglès, centrades en aprofundir en tres àrees de la creació musical. En cadascuna hi haurà performance i demostracions de projectes d’intel·ligència artificial creativa acompanyats de debats no acadèmics amb músics, investigadors i divulgadors de la IA. Les sessions, són: Improvisació musical amb IA (10 de març, 18 h), Composició musical amb IA (8 d’abril) i Interpretació i educació musical amb IA (6 de maig).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram