Foto: Pau Cortina / ACN

Barcelona inaugura aquest dissabte la Biblioteca Gabriel García Márquez, la nova biblioteca central del Districte de Sant Martí. L’equipament, el tercer més gran de la xarxa pública de Barcelona, vol crear una “nova centralitat” cultural, i amb aquest fi serà la co-seu del també naixent Festival KM Amèrica de literatura llatinoamericana, del 16 al 19 de juny. La cita promoguda per Casa Amèrica i Biblioteques de Barcelona convida 22 escriptors perquè presentin les seves obres i debatin –també amb alguns autors locals– sobre les lletres llatinoamericanes, concretament les narratives “als marges” de la oficialitat. Cristina Rivera (Mèxic), Carlos Fonseca (Costa Rica), Martín Caparrós (Argentina) i Laura Restrepo (Colòmbia) en són alguns. 

El primer KM Amèrica neix d’alguna manera gràcies a l’arribada de la nova biblioteca de Districte de Sant Martí, que du el nom de l’escriptor colombià Gabriel García Márquez. Així ho ha explicat la directora de Casa Amèrica, Marta Nin, aquest dilluns. “Quan ens en vam assabentar, vam veure la possibilitat d’arrencar una de les idees que teníem de poder fer un festival de literatura llatinoamericana, i unir tot el treball que fem diàriament, per dur autores, fer diàlegs o crear peces teatrals”. 

En la seva primera edició, el certamen té com a comissari l’escriptor Eduardo Ruiz Sosa, que també aquest dilluns al matí ha explicat el criteri de selecció dels 22 autors participants. Sosa ha indicat que el primer que es va tenir en compte va ser “una manera de veure Amèrica Llatina des de la narrativa que té a veure amb les perifèries i les literatures no hegemòniques”. Des d’una visió “àmplia”, ha afegit, amb autors de totes les generacions, i creuament de països i regions en què aquestes literatures tenen dificultats per emergir “inclús dins del territori americà”. 

El llistat d’escriptors participants inclou representants d’una quinzena de països, amb noms com Cristina Rivera Garza (Mèxic), Abilio Estévez (Cuba), Constanza Ternicier (Chile), Ariana Harwicz (Argentina), Itamar Vieira Junior (Brasil) o Sorayda Peguero (República Dominicana). 

En les diferents sessions, entrevistes o col·loquis, els acompanyaran els escriptors catalans Llucia Ramis, Beatriz García Guirado, Víctor Balcells, Núria Bendicho, el periodista Xavi Ayén, la professora Dunia Gras i el dramaturg Daniel J. Meyer. (A.K.A). Bona part de les activitats se celebraran a la sala d’actes de la Biblioteca, però no totes. 

A Casa Àsia s’hi representarà una adaptació teatral de la novel·la La dèbil mental, d’Ariana Harwicz, amb dramatúrgia d’Alfredo Alonso i la pròpia autora, direcció d’Elena Fortuny i interpretacions d’Isabelle Bres i Flor Braier. Aquest serà un tret d’identitat del festival, ja que cada any encomanarà l’adaptació teatral d’una novel·la llatinoamericana. De fet, ja se sap qui decidirà l’obra de l’any vinent: un jurat format per Aina Tur, l’escriptor Jorge Volpi i l’escriptor i crític literari Jorge Carrión. 

Nova biblioteca de Districte 

El KM Amèrica serà una de les primeres activitats que acollirà la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, que s’haurà inaugurat tot just 15 dies abans. L’equipament es va projectar l’any 2010, però no se li va trobar una ubicació fins anys més tard. Des de l’aprovació del projecte arquitectònic, l’obra s’ha fet sense retards remarcables i s’inaugura tan sols dos mesos després del previst, segons ha explicat a l’ACN Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona. 

Des del proper dissabte 28 de maig, Sant Martí comptarà amb un nou equipament bibliotecari, el 40è de la xarxa pública de biblioteques de Barcelona i el tercer més gran, amb més de 3.300 metres quadrats útils. L’edifici, de sis plantes, té una imponent estructura de fusta vista a partir del qual s’organitzen tots els espais. Concebut “com un conjunt de llibres apilats”, és obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (SUMA Arquitectura), i ha tingut un cost d’uns 12 milions d’euros. 

L’àrea d’influència directa de la biblioteca comprèn els barris de Sant Martí, la Verneda i La Pau, i conté un fons aproximat de 40.000 documents (part dels quals provinents de l’antiga biblioteca de Sant Martí), entre els quals destaca l’especialització en literatura hispanoamericana. 

“Nova centralitat cultural” 

Més enllà de la població a qui ha de donar servei més directament (uns 50.000 veïns dels tres barris esmentats), l’equipament també voldria “crear una nova centralitat cultural” en aquesta part de la ciutat. Busca, doncs, atreure visitants d’altres punts de Barcelona, cosa que explica en bona mesura l’acord amb Casa Àsia per ser la primera subseu del primer Festival KM Amèrica. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram