Fira Sabadell va acollir aquest divendres la 68a edició de la Nit de Santa Llúcia, durant la qual Òmnium Cultural va lliurar els tradicionals premis de la Festa de les Lletres Catalanes, en el marc d’una cerimònia reivindicativa marcada de nou per l’empresonament del president de l’entitat, Jordi Cuixart.

Enguany, Digues un desig, de Jordi Cabré, s’ha endut el 59è Premi Sant Jordi de novel·la (dotat amb 60.000 euros); Sons bruts, de Carles Rebassa, ha guanyat el 60è Carles Riba de poesia (3.000 euros), i El país dels cecs, de Víctor García Tur, el 21è Mercè Rodoreda de contes i narracions (6.000 euros).

Per la seva part, el 56è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies (dotat amb 4.000 euros) ha guardonat La Liang dins del quadre, de Núria Franquet, i el 45è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (6.000 euros) ha estat per a L’alè del drac, de Maite Carranza.

Durant la Nit de Santa Llúcia també es van lliurar els dos guardons fets públics dies abans. Per una banda, el 32è Premi Internacional Joan B. Cendrós (dotat amb 3.000 euros) al periodista finlandès Pertti Pesonen. I per l’altra, el novè Premi Muriel Casals de comunicació (3.000 euros) al productor Jaume Roures i el periodista Tatxo Benet, socis fundadors del Grup Mediapro.

La cultura com a clau de la revolta

La 68a Nit de Santa Llúcia va estar marcada per segon any consecutiu per l’empresonament de Jordi Cuixart, qui en una carta des de el centre penitenciari de Lledoners va subratllar la capacitat de la cultura i la literatura per enderrocar els règims totalitaris de tots colors.

En la seva missiva, el president d’Òmnium va reiterar que la prioritat dels presos polítics no és “sortir aviat de la presó, sinó sortir-ne amb dignitat, perquè la prioritat és la resolució política”. Cuixart també va voler deixar clar que els presos polítics estan “més units que mai”. “El feixisme no passarà: els hereus de Franco tampoc aturaran mai l’anhel democràtic de la majoria del poble de Catalunya”, va reblar.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va insistir de nou en la cultura com a eina fonamental, “la clau de la revolta que ens permeti avançar cap a la República culta i justa que necessitem”. En aquest sentit, va afegir que “la cultura és tan viva que la repressió acabarà sent derrotada”.

“Aquest país segueix treballant pel futur compartit que volem construir. El que fa de la diferència, riquesa. El que estima per igual Rodoreda i Candel. El que s’emociona amb les cançons de Rosalía i els poemes de Martí i Pol”, va sentenciar Mauri.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram