Jordi Fàbregas al concert ‘Folk per la llibertat’ al Tradicionàrius, el 24 de novembre de 2017 (foto: Pere Francesch / ACN).

El músic i activista musical Jordi Fàbregas i Canadell, fundador del Centre Artesà Tradicionarius, va morir aquest dijous als 69 a causa dels problemes de salut que arrossegava. L’ACN explica que Fàbregas no ha superat les complicacions posteriors a l’operació d’urgències a la qual es va sotmetre el 5 de gener per una afecció cardíaca crònica que patia.

L’any passat Fàbregas va rebre la Creu de Sant Jordi per “la tasca de recuperació i promoció de la música popular i tradicional catalana i pel seu paper indiscutible en la fundació i consolidació de nombrosos festivals i de diferents grups musicals d’arrel tradicional”.

Nascut a Sallent el 1951, Jordi Fàbregas va ser un dels artífex de la recuperació de la música popular i tradicional catalana. Va participar en la creació de grups seminals com Coses, La Murga, Primera Nota i El Pont d’Arcalís, entre d’altres.

El 1988 Fàbregas va crear el festival Tradicionàrius, i el 1993 el Centre Artesà Tradicionàrius, que va dirigir fins la passada primavera. També ha estat al darrera de nombroses iniciatives culturals amb la música com a rerefons, com ara el festival Saraus de Primavera o Mercè Folk. També va formar part del Mercat de Música Viva de Vic i la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

A banda de la Creu de Sant Jordi, al llarg de la seva trajectòria Jordi Fàbregas també havia estat distingit amb el Premi Nacional de Música (1991), el Premi Nacional de Cultura Popular (1995) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2006).