Els efectes de la crisi sanitària en la música en viu són catastròfics. El sector calcula unes pèrdues de 110 milions d’euros entre l’1 de març i el 30 de setembre, xifra que representa un 80% de la facturació anual.

Així ho indica una enquesta d’ARC – Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya realitzada a 640 empreses, entitats i associacions representatives de tot el sector de la música en directe (i no només les associades a ARC).

L’estudi també indica que 40.280 treballadors han resultat afectats per acomiadaments o expedients de regulació temporal d’ocupació a empreses, grups de música, managements, promotores, representants, empreses i autònoms, el que representa un 76% de les plantilles. I és que s’han suspès 10.037 esdeveniments que haurien acollit uns 8,5 milions d’espectadors.

L’enquesta, a més, no contempla les inversions fetes durant el primer trimestre per preparar la ‘temporada alta’ de concerts i festivals (treballs discogràfics, clips, adquisició de material, campanyes de comunicació, bestretes a artistes estrangers…), que cau entre març i setembre, el període avaluat.

Incertesa i pessimisme

ARC remarca que la situació és “molt greu”, però recorda que “encara és aviat” per saber la magnitud real dels efectes de la crisi sanitària en el sector. “Sobretot perquè encara no està ben definida la ‘nova normalitat’ pel que fa a la música en viu”, apunta. El que sí entén és que la pandèmia de la Covid-19 i les mesures preventives per combatre-la “s’hauran acarnissat amb un sector que tot just ara començava a reflotar” de la crisi de 2008.

Així doncs, considerant que aquesta crisi serà més profunda que l’anterior, la previsió de futur “és totalment incerta, pessimista i de previsions totalment negatives”.

Reclamacions

Davant d’aquesta situació, el sector de la música continua fent una sèrie de reclamacions. Per una banda, insta el Govern de la Generalitat a prendre “mesures immediates” que complementin les adoptades fins ara, que consideren “totalment insuficients”. A més, sol·licita als governs locals a executar els pressupostos previstos aquest any i no derivar-los a les programacions del proper exercici.

ARC insta a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats per aquest 2020 i a preveure les conseqüències negatives de la crisi per al 2021, i prendre les mesures necessàries amb més antelació.

Per altra banda, ARC reclama al Govern que el 2021 destini el 2% del pressupost a Cultura, i amb una “especial compensació” per a les empreses amb pèrdues el 2020. També insta a planificar la reestructuració integral del sector.