La Llotja de Lleida va acollir aquest dijous al vespre la inauguració de la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que enguany està marcada per aquest aniversari.

El certamen va arrencar amb diversos reconeixements a la feina feta durant aquests 25 anys: de Casa Amèrica Catalunya, l’Institut Llatí de la Música, i el Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya.

En la gala inaugural també es va lliurar el Premi d’Honor al director de fotografia José Luis Alcaine; el Premi Jordi Dauder a l’actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos a la plataforma de vídeo Filmin, i el Premi Talent Llatinoamericà a l’historietista Horacio Altuna. L’altre Premi d’Honor, l’actriu Lola Dueñas, recollirà el guardó en la cloenda del festival, el 13 de juny.

Enguany la Mostra ha programat 81 produccions d’una vintena de 20 països, amb 13 produccions inèdites a l’Estat, cinc estrenes europees i dues òperes primes. A les seccions oficials enguany competeixen onze llargmetratges, deu curtmetratges i vuit documentals.

En aquesta edició, el certamen lleidatà estrena dues noves seccions: Terror llatí i Segona oportunitat. Una altra novetat és la de convidar un festival, que aquest primer any és el Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona.