“Mallorca, Barcelona i Mont-roig han configurat la meva personalitat. D’aquest triangle va néixer el meu art”. I aquest triangle mironià comença a prendre forma amb la museïtzació del Mas Miró, aquell que l’artista va immortalitzar en la cèlebre La masia (1921-1922), el qual es preveu es pugui començar a visitar el 2016.

De fet, el de la població del Baix Camp potser és el pilar més transcendent dels tres: “Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”, havia dit Joan Miró. “És el xoc preliminar, primitiu, al qual sempre torno. En altres llocs tot ho mesuro en comparació amb Mont-roig”. I és que l’univers de l’artista es va gestar en la finca familiar i les terres que l’envolten, allí, on va decidir dedicar-se a la pintura, on passava llargues estades anuals i d’on provenen les primeres obres que el van projectar internacionalment.

El projecte de museïtzació, que busca posar de relleu la importància de la masia i el seu entorn en la vida i l’obra de l’artista, està impulsat per la Fundació Mas Miró, constituïda el març de 2013 per la Fundació Joan Miró, la Successió Miró (en representació de la família) i l’Ajuntament de Mont-roig.

Un cost previst de 5,5 milions

Els estudis RCR Arquitectes i Varis Arquitectes són els encarregats del projecte museogràfic i arquitectònic del Mas Miró, el qual busca integrar de forma equilibrada els diversos espais interiors i exteriors de la finca per tal de recrear la vida de Joan Miró a la masia i transmetre als visitants el lligam emotiu i creatiu de l’artista amb aquella terra.

El projecte s’executarà en dues fases. La primera d’elles, que ja s’ha iniciat i que permetrà l’obertura al públic el 2016, contempla la museïtzació del mas i de l’estudi, l’adequació de la casa dels masovers i la construcció del pavelló d’accés a la finca. Es preveu que tingui un pressupost aproximat d’uns 2,5 milions d’euros. La segona fase inclou la sala polivalent, el restaurant, l’espai d’evocació, un nou aparcament i un espai per tallers, i es calcula que tindrà un cost d’uns 3 milions.

El projecte de museïtzació

La masia (una casa d’indià del s. XVIII), es rehabilitarà per allotjar una mostra permanent amb diferents eixos d’interès: el vincle entre Miró i Mont-roig, l’obra produïda al mas i la directament inspirada en la vila i el seu entorn, així com la vida quotidiana de Miró a la masia durant les seves llargues estades anuals.

Per la seva part, l’estudi, de construcció més recent, recuperarà l’aspecte que tenia la darrera vegada que Miró el va utilitzar, i documentarà els estris, el mètode i l’estil de treball de l’artista.

La museïtzació dels espais interiors del conjunt es completarà amb la masoveria, on els arquitectes preveuen habilitar un espai d’informació i una sala de projeccions de 80 metres quadrats amb un aforament per a 60 persones.

Pel que fa a les intervencions exteriors, el projecte assumeix el repte de recuperar la vista frontal del mas amb l’objectiud’evocar en el visitant la visió de la pintura La masia. També es preveu la creació d’una era com a espai de contemplació i inspiració.

L’accés al recinte es formalitzarà a través d’un pavelló de nova construcció on es farà l’acollida i on es trobaran ubicades la recepció, els recursos d’accessibilitat, les oficines i la botiga del centre. L’establiment estarà abastit amb la línia corporativa de productes gourmet locals (oli, vi, fruits secs) creada per la Unió Corporació Alimentària.

Quant a la segona fase d’execució, el projecte preveu destinar dues zones polivalents d’uns 200 metres quadrats per a tallers didàctics i activitats lúdiques i aixecar un restaurant integrat en l’entorn. A més, l’entrada al recinte inclourà dues zones d’aparcament amb una capacitat inicial de 190 cotxes i set autobusos. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram